Változhat a közterület-használat

A településkép-védelmi törvény mellett a közigazgatási szabálysértések szankcióival összefüggő változtatásokat, a vagyongazdálkodási, a sport-, a migrációs és a belügyi tárgyú törvények további módosítását is támogatta az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága.

A testület egy módosítással szűkebbre szabná a budapesti Kossuth téren és más közterületen tartott megemlékezéseknek kizárólagosságot biztosító változtatásokat. A településkép-védelmi törvény módosításai a nemzeti ünnepek, a nemzeti összetartozás napján tartott ünnepségek, valamint az október 6-ai gyásznapot érintenék. Ezeknek a méltó megünneplésével összefüggő korlátozásokat az állami rendezvények hagyományos központi helyszínére, a Kossuth térre, valamint a Batthyány-örökmécses előtt lévő térre szűkítené. Az állami rendezvények időtartamát pedig 30 nappal korábban be kell jegyezni a tájékoztatási rendszerbe.

A testület a közigazgatási szabályszegések szankcióival összefüggő törvénymódosításokhoz egy túlterjeszkedő javaslatot támogatott, amelyről a Ház kétharmados hozzájárulás esetén vita nélkül szavazhat majd. Ennek keretében a csomagba beemelik a közigazgatási bürokráciacsökkentésről szóló törvények módosítását a társasházi tisztségviselők nyilvántartásának hatályba lépését érintően.

A bizottság továbbá változtatott a vagyongazdálkodással összefüggő törvénymódosításokon is. A banktitokkal azonos védelmet kapnak a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. uniós forrásból nyújtott hiteleivel, valamint az uniós forrásból nyújtott vissza nem térítendő támogatásokkal kapcsolatos, a végső kedvezményezettekről rendelkezésre álló adatok. Ez alól kivételt jelent, ha ezen adatok közzétételét uniós jog írja elő.

A sporttörvénnyel kapcsolatos további módosításokat is támogatott a testület. Eszerint a sportért felelős miniszter tesz majd javaslatot az egyes sportágak között a látvány-csapatsportok támogatási keretösszeg felosztási arányára.

Egy elfogadott bizottsági előterjesztés szerint a migrációs tárgyú módosító csomag is változhat. Az idegenrendészeti eljárás során a kérelmeket nem kell mindenkinek elektronikusan benyújtani, mivel az sokak számára megvalósíthatatlan lenne.

A bizottság módosítást fogadott el a belügyi tárgyú törvénycsomaghoz is, ezek érintik a többi között a nemzetbiztonsági ellenőrzéseket, a közigazgatási perrendtartás szabályait, az ingatlan-nyilvántartási törvényt és a vízgazdálkodási törvényt is.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre