A magyarok nem a kínai szindróma szerint vállalnak gyereket

Kínában a korábbi gyerek-stop negatív következménye: ma már csalogatni kell a fiatalokat, hogy nagyobb létszámú családban gondolkodjanak. A hosszú időn át érvényben lévő, a gyerekek születését szabályozó törvénynek számos negatív következményével kell szembenéznie a társadalomnak. Peking kormányzati intézkedéseket vezet be a demográfiai borulás elkerülése érdekében. Ruandában viszont az átlagosnál több gyermek születik. Itt a kormányzat azért tesz lépéseket, hogy az anyák minél kevesebb babát foganhassanak. Mi a helyzet minálunk?

A kínai vezetés néhány hónapja a mintegy negyven éve érvényben lévő születéskorlátozás beszüntetését tűzte ki célul. A készülő új polgári törvénykönyvben semmiféle gyermekvállalásra vonatkozó szabályozást nem találunk. A rohamosan megugró népességnövekedés miatt a kormány családonként csak egy gyermeket engedélyezett.

A rendelkezés egyik mára megtapasztalható negatív következménye lett, hogy a kínai társadalom elöregedett, amely magával hozta a munkaképes népréteg lecsökkenését.

A szabályozás másik visszaütője a nemek aránytalan eloszlása lett.

Peking meg volt győződve arról, hogy a bevezetett szabályozással féken tudja tartani a túlnépesedést, amelyből végül baba nem, csak negatív eredmények születtek. Emiatt Kína mindent megtesz, hogy újra növelni tudja a gyermekvállalási kedvet. Sikertelenül egyenlőre.

Noha a kínai házaspárok 2016 óta már 2 gyermeket is vállalhatnak, a születések számának növekedésében ez nem látszik meg jelentősen. Azt mondják, sokan azért nem vállalnak második gyermeket, mert az azzal járó költségek jelentősen emelkedtek. Az áhított növekedés másik visszatartó ereje, hogy

a nők karrierépítésbe kezdtek, emiatt egyre nagyobb számban  folytatnak hosszú ideig elhúzódó tanulmányokat.

Nálunk idehaza erre az utóbbi problematikára Kovács Ákos énekes már adott egyszer egy adekvát feleletet, mikor úgy nyilatkozott

a nőknek nem az a dolguk, hogy ugyanannyi pénzt keressenek, mint a férfiak, sokkal inkább a női princípiumot beteljesíteni: valakihez tartozni. Valakinek gyereket szülni.

Kövér László házelnök is hasonló nézeteket vallott, amikor kijelentette: szeretnénk, ha lányaink az önmegvalósítás legmagasabb minőségének azt tartanák, ha unokákat szülhetnének nekünk.

A magyar kormány ebben az évben a családokat helyezte a fókuszba. Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára emlékeztetett a már tapasztalható pozitív eredményekre: 

20 éve nem volt ilyen magas a gyerekvállalási kedv, és másfélszeresére nőtt a házasságkötések száma.

Sajnos Európában ugyanez általánosságban egyáltalán nem mondható el. Sok helyen a migránsok befogadásával látják orvosolhatónak a kialakult demográfiai helyzetet. A magyar kormány inkább a felelős gyermekvállalás serkentésében látja a lehetséges megoldást.

Ruandában mindeközben túl sok lett a gyerek. A nők már 18 éves koruk előtt is megszülik gyermeküket. Emiatt törvénymódosítással teszik elérhetővé a 18 éven aluliak számára az óvszert és a fogamzásgátlót Ruandában – közölte Édouard Ngirente ruandai kormányfő.

Kínában a sok visszaszorítás azt eredményezte, hogy ezzel párhuzamosan a nők, de a férfiak is elvesztették a bizalmukat, hogy egynél több gyermeket is képesek felnevelni.

A jó munka és a karrier érdekében lemondanak megszülhető utódaikról.

Idehaza is ismerős lehet számunkra a kínaiak között hangoztatott “jaj, csak a gyerekemnek mindent meg tudjak adni” önpusztító mottó. Eközben öregszik a társadalom. Hamarosan az ostor visszacsap… Ruanda helyében elgondolkodnék.

Az igaz szívű magyar anyák és apák, azt hiszem, soha nem az alapján vállalták gyermekeiket, hogy mennyi támogatást kapnak majd a nevelésükhöz.

Szüleink, nagyszüleink korábbi, hányattatott körülmények között meghozott áldozatainak gyümölcse a mi életünk is. Köszönjük nekik.

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre