Felállították az ország karácsonyfáját az Országház előtt

A 18-20 méteres fa ezúttal Putnokról érkezett!

Daruval állították fel az Országház karácsonyfáját ma hajnalban. A mintegy 18-20 méter magas, 65 centiméteres törzsátmérőjű, 5-7 tonnás ezüstfenyő a putnoki Kováts Géza Sándorné felajánlásából érkezett a Kossuth térre. A felajánlott fákról minden évben az Országgyűlés Hivatala és a HM Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal dönt közösen, a szempontok között esztétikai és biztonsági tényezők, a fővároshoz való közelség, valamint a szállítás és a kivágás körülményei szoktak meghatározók lenni.

Attól nem kell tartani, hogy ezzel a fával is baleset történne, mint múlt héten az egrivel. A Kossuth tér megújulásakor ugyanis a tervezők már számoltak a fa kihelyezésével, így egy állandó, földbe süllyesztett foglalat is helyet kapott a délnyugati oldalon, amely a kialakított hevedercsatlakozókkal, erős szélben is képes stabilan tartani a hatalmas fát.

Az örökzöldre várhatóan óarany, bordó és fehér színű díszek kerülnek fel; 15 centiméter átmérőjű gömbökből összesen 650 darab, 50 centiméter magas formavágott, óarany fadíszekből 200 darab. A fenyő csúcsát egy 130 centis, 30 kilós csillag alakú, óarany világítású csúcsdísz ékesíti majd, és akár 300 méternyi fényfüzér is lehetséges, az előző évek példáit véve.

A karácsonyfa adventtől vízkereszt napjáig díszíti a teret. 

(MTI)

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre