Varga Mihály: történelmi szintre emelkedett a foglalkoztatottság

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdai közlése szerint az augusztus-októberi három hónapos időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma először lépte át a 4,5 milliót, 4 millió 502 ezer volt, 57 ezerrel több, mint egy évvel korábban.

De történelmi szintre csökkent a munkanélküliség is!

A munkanélküliek átlagos létszáma az egy évvel korábbihoz képest 11 ezerrel, 173 ezerre, a munkanélküliségi ráta 0,3 százalékponttal, 3,7 százalékosra csökkent. A tendencia ráadásul folytatódhat a beruházások növekedése miatt – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter.

Nagyon közel van a teljes foglalkoztatottság elérése.

Varga Mihály kiemelte, a közfoglalkoztatottakat, a munkanélkülieket és az inaktívakat tekintve még 360 ezer ember alkotja Magyarország teljes munkaerő-tartalékát. A miniszter felidézte, hogy míg 2010-ben a foglalkoztatási ráta 56 százalékon állt, ez az arány mostanra 69,8 százalékra emelkedett. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a KSH adatai szerint egy év alatt 54 ezerrel csökkent a közfoglalkoztatottak száma.  

A növekedés főként a versenyszféra bővülésének köszönhető, ahol egy év alatt 109 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma. Arról is beszámoltak, hogy a 2018. november 1-jétől duplájára emelt elhelyezkedési juttatásnak köszönhetően az utóbbi hetekben háromszor-négyszer többen léptek ki a közfoglalkoztatásból, és helyezkedtek el a versenyszférában.  

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre