Minden munkavállalónak ki kell adni az idei szabadságát az év végéig

A Munka törvénykönyve rendelkezése szerint év végéig minden munkavállalónak ki kell adni az idei szabadságát, és a jogszabálytól csak kivételes esetekben lehet eltérni. Erre a Trenkwalder Személyzeti Szolgáltató Kft. hívta fel a figyelmet keddi közleményében. Számos cégnek jelent ez áthidalhatatlannak tűnő problémát.

Általánosságban a magyar cégek jelentős elmaradásokkal rendelkeznek a szabadságok kiadásánál, a helyzet megoldását pedig nehezítheti a munkaerőhiány, illetve a karácsony előtti csúcsidőszak fokozott terhelése is. A következő évre csupán az életkor szerint járó pótszabadság vihető át, ami kortól függően 1-10 nap lehet. Ugyanakkor a pótszabadság átvitele nem automatikus, erről a feleknek naptári évenként külön meg kell állapodniuk, és ekkor is csupán a tárgyévet követő év december 31-éig adhatóak ki.

A Trenkwalder kifejti, hogy a munkavállaló az éves szabadságkeretéből hét munkanappal szabadon rendelkezhet. Ezt az időkeretet pedig a munkáltató köteles legfeljebb két részletben a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban kiadni, ha a munkavállaló a kérést legalább 15 nappal korábban jelezte.

Jó hír is van ám!

A munkavállalók ki nem adott szabadsága azonban nem vész el. Annak kiadását a munkavállaló a munkaviszony tartama alatt később is követelheti. Igaz, a szabadság pénzben ekkor sem váltható meg – arra csak a munkaviszony megszűnése esetén van lehetőség.

Forrás: MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre