Csehországban egyre több a külföldi munkavállaló

Prága további fejlődése érdekében nélkülözhetetlen a külföldi munkaerő – állapította meg a cseh főváros tervezési és fejlesztési intézete (IPR) abban a tanulmányban, amelyet az önkormányzat megbízásából készített.

Az IPR tanulmánya szerint, amelyet vasárnap ismertetett a CTK hírügynökség, a rendelkezésre álló cseh munkaerő már nem tudja kielégíteni a munkaadók szükségleteit, ezért az űrt külföldi munkaerő behozatalával kell betölteni.     

Egy másik tanulmányból pedig, amelyet a cseh főváros számára a tudományos akadémia szociológiai intézete készített, az tűnik ki, hogy a Prágában nyilvántartott külföldiek 82 százalékának középfokú vagy felsőfokú iskolai végzettsége van. A külföldiek egyik legfőbb elvárása a városvezetés iránt, hogy biztosítsa a befogadó ország, tehát a cseh nyelv elsajátításának a lehetőségeit.     

Az 1,1 millió lakosú Prágában folyamatosan emelkedik a külföldiek száma, s jelenleg lényegében már a lakosság mintegy húsz százalékát teszik ki. Míg 1996-ban a cseh fővárosban 61 203 idegen állampolgárt tartottak nyilván, 2018 végén ez a szám 206 656-ra emelkedett. A Prágában élő külföldiek kétharmada az Európai Unión kívüli országokból származik: ukránok (49 306), oroszok (23 338), vietnámiak (12 765), amerikaiak (6556), kínaiak (4967).     

„A külföldi állampolgárok Prága számára legalábbis középtávon nélkülözhetetlen munkaerőforrássá váltak” – olvasható az IPR tanulmányában. Az egyes szakminisztériumok nyilvántartása szerint leginkább az építőiparban, a kereskedelemben és a vendéglátóiparban dolgoznak. Az utóbbi időben gyorsan emelkedik a számuk az adminisztrációban és a különféle szolgáltatásokban, többek között takarítás és őrző-védő szolgálatok.
   

Egész Csehországban a legfrissebb kimutatások szerint több mint 550 ezer külföldi él és dolgozik. Ez az aktív munkaerő több mint tíz százaléka.

(MTI)
    

Iratkozzon fel hírlevelünkre!