Aláírták a megállapodást a brit kiválás feltételeiről

Aláírták a megállapodást a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről, valamint a politikai nyilatkozatot a jövőbeli kapcsolatokról a Brexit után is bennmaradó európai uniós tagországok vezetői vasárnap Brüsszelben.

A jóváhagyás várható volt, mivel előző nap Gibraltár kérdésének megoldásával elhárult az utolsó probléma is. A két dokumentumot Theresa May brit kormányfőnek is alá kell írnia, aki a tervek szerint hamarosan csatlakozik a huszonhetekhez.

„Megszületett a lehető legjobb és egyúttal az egyetlen lehetséges megállapodás az Egyesült Királyság európai uniós kiválásának feltételrendszeréről” – nyilatkozta Theresa May.

Sajtótájékoztatóján Theresa May kizárta a kérdés újratárgyalásának lehetőségét, és ismételten hangsúlyozta, hogy nem fognak második népszavazást kiírni az ország EU-tagságáról. Azt is hozzátette, hogy a parlament még karácsony előtt szavazni fog a kérdésről.

Theresa May brit miniszterelnök sajtótájékoztatót tart az Európai Tanács brüsszeli csúcsértekezlete után 2018. november 25-én. (MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert)

A spanyolok számára is megkönnyebbülést jelentett Gibraltár helyzetének rendezése. Pedro Sanchez spanyol kormányfő azt nyilatkozta, hogy „Spanyolország a korábbinál erősebb pozícióba került Gibraltár kérdésében”.

A londoni alsóház várhatóan december második hetében fog szavazni a megállapodáscsomagról, de a kormányzó Konzervatív Párt és az ellenzéki pártok frakcióin belül is rendkívül erőteljes bírálatok érik az egyezményt. Ebben a helyzetben jelenleg kérdéses, hogy az elfogadáshoz a kormány biztosítani tudja-e a parlamenti többséget.

Jeremy Hunt brit külügyminiszter szerint nem lehet arra számítani, hogy az Európai Unió hajlandó lenne újratárgyalni a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről és a jövőbeni kapcsolatokról szóló, vasárnap Brüsszelben aláírt megállapodásokat, ha ezeket a brit parlament elutasítja.

Hunt  a BBC televízió vasárnapi interjúműsorában elismerte, hogy „a parlamenti aritmetika próbatételt jelent” a kormány számára, bár a következő két hétben „sok minden változhat”. Hozzátette ugyanakkor: ha a brit parlament elveti a megállapodást, „abból nem következne automatikusan”, hogy az Európai Unió hajlandó lenne tárgyalni egy jobb egyezményről.
    
Hunt azt is kiemelte, hogy a nyugati világ állam- és kormányfői közül jelenleg valószínűleg Theresa May végzi a legnehezebb munkát, és ebben a helyzetben a Konzervatív Párt „tartozik neki annyival, hogy lojális lesz hozzá”.

Arra a kérdésre, hogy Nagy-Britannia várhatóan jobban vagy rosszabbul él majd az Európai Unión kívül, a brit külügyminiszter azt mondta, hogy a megállapodás jelenlegi formájában „enyhíti (a Brexit) legtöbb negatív hatását”. Hozzátette: várakozása szerint az ország életszínvonala „sem különösebben rosszabb, sem különösebben jobb” nem lesz az EU-tagság megszűnése után, „ellenben visszanyerjük függetlenségünket”.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Theresa May brit miniszterelnök az uniós tagországok vezetőinek brüsszeli csúcsértekezletén 2018. november 25-én. (MTI/EPA Pool/Olivier Hoslet)

Az EU-tagság megszűnésének várható következményeit a britek relatív többsége ugyanakkor borúlátóan ítéli meg. A legnagyobb brit közvéleménykutató cég, a YouGov legutóbbi felmérésében a válaszadók 44 százaléka vélekedett úgy, hogy Nagy-Britannia gazdaságilag rosszabbul jár a kilépéssel, és csak 23 százalék bízott abban, hogy az ország jobban él majd az EU-n kívül.A britek ráadásul egyre pesszimistábbak: az eggyel korábbi hasonló felmérésben 41 százalék tartott az ország szegényebbé válásától a kilépés után, és 26 százalék jósolta, hogy Nagy-Britannia gazdaságilag jobban jár, ha távozik az EU-ból.

A vasárnapi BBC-műsor vendége volt Tony Blair volt munkáspárti miniszterelnök is, aki megerősítette azt a véleményét, hogy a kialakult helyzetből csak egy újabb népszavazás kínálhatja a kiutat. Blair – aki 1997 és 2007 között töltötte be a miniszterelnöki tisztséget a jelenleg ellenzékben politizáló Munkáspárt élén – kijelentette: a kilépési megállapodást sem a konzervatív Brexit-tábor, sem az ellenzék nem fogadja el, ezért „az egész teljesen értelmetlenné vált”.

Tony Blair szerint jelenleg nincs meg a többség a parlamentben az újabb EU-népszavazás kiírásához, de a helyzet „el fog jutni oda”, hogy végül többségbe kerüljenek a második referendum támogatói. Egyelőre azonban a konzervatív párti brit kormány rendre mereven elutasítja az újabb népszavazás kiírását célzó kezdeményezéseket, és a Munkáspárt jelenlegi vezetése sem támogatja hivatalosan, hogy ismét referendumot írjanak ki az EU-tagságról.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke gyakorlatilag Theresa May szavait ismételte meg, szerinte is a lehető legjobb és az egyben az egyetlen lehetséges megállapodást sikerült aláírni. Hozzátette ugyanakkor: a munka nagy része, a jövőbeli kapcsolatok kialakítása még hátra van.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke kiemelte: „a kimeneteltől függetlenül egy dolog biztos, mégpedig az, hogy barátok maradunk örökké, s azután is egy nappal”.

Angéla Merkel német kancellár „diplomáciai mesterműnek” nevezte a brexit-megállapodást, mindamellett, hogy véleménye szerint szomorú az, hogy Nagy-Britannia 45 évnyi EU-tagság után a kilépés mellett döntött.

(MTI)


Hirdetés
'Fel a tetejéhez' gomb