Tömegek voltak Prága utcáin a bizalmi szavazás után

Hatalmas tüntetés volt péntek este Prágában a cseh kormány ellen, miután az Andrej Babis vezette kabinet túlélte a bizalmi szavazást, így kudarcot vallott a cseh ellenzék kísérlete a koalíciós kormány megbuktatására.

Az egyik tüntető a hírügynökség kérdésére elmondta: “Csalódott vagyok, hogy ezek maradnak hatalmon, ez nagyon elkeserítő. Elképesztő, hogy egy ilyen emberel az élén egy vezetés képes túlélni”.

“Egyre többen vannak a miniszterelnök ellen. Szóval, jobb lenne, ha nélküle menne tovább ez az ország” – tette hozzá egy másik tiltakozó.

A hat ellenzéki párt által benyújtott bizalmatlansági indítványt a pénteki szavazáskor a 200 tagú parlamenti alsóházban 92 képviselő támogatta, 90-en ellene szavaztak. A bizalmatlansági indítvány elfogadásához, tehát a kormány megbuktatásához, legalább 101 szavazatra lett volna szükség.

Szombaton viszont a cseh sajtó közölte a novemberi országos felméréseket, eszerint ha most parlamenti választásokat tartanának Csehországban, akkor azt Babis pártja, az ANO nyerné 29,5 százalékkal. Ez ugyan fél százalékkal kevesebb, mint októberben, de a CVVM elemzése szerint a kormánykoalíció vezető erejének támogatottsága stabilan 30 százalék körül mozog.

A szombati cseh sajtó azt valószínűsíti, hogy Andrej Babis kormánya, amennyiben nem történik semmi rendkívüli, várhatóan a következő parlamenti választásig (2021-ben) hatalmon marad.

November 17-én a Bársonyos Forradalom megünneplése alakult át kormányellenes demonstrációvá, akkor Prágában és más nagyvárosokban 15 ezer ember vonult az utcákra és követelte a kormány lemondását. A csehek azért követelik Andrej Babiš távozását, mert az ellene folytatott rendőrségi nyomozás szerint visszaélhetett az EU-s alapokból megpályázható támogatásokkal.

(euronews, MTI)

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre