Meghalt a Fővárosi Állatkert elefántja, Asha

A rettegett és alattomos elefántkór támadta meg a hat éves elefánthölgyet, akit a leggondosabb kezelés sem tudott megmenteni.

Talán sokan emlékeznek még a hat évvel ezelőtti nagy eseményre, amikor február 14-én megszületett a Fővárosi Állatkert elefánthölgye, Asha, szülei első borjaként. Asha hosszú idő – több mint fél évszázadnyi – szünet után az első budapesti születésű elefánt volt.

Gondozói csütörtökön vették észre, hogy megbetegedett, péntekre pedig állapota rosszabbra fordult, akkor már tudták gondozói, hogy az elefántokra jellemző herpeszvírusos megbetegedés támadta meg a szervezetét. Ez mind a vadonban, mind az állatkertekben élő az ázsiai elefántok esetében előforduló, jellegzetesnek számító, és sajnos igen alattomos, rettegettnek számító betegség.

“A kórokozó elefánt herpeszvírus (EEHV) lényegében az egész állományban jelen van, csaknem minden egyed hordozónak mondható. Megbetegedést, konkrét tüneteket azonban alapesetben nem okoz. Ha azonban a vírus valamilyen ok miatt mégis erőre kap, kialakul a megbetegedés elég jellegzetes kórképe, méghozzá rendszerint igen gyorsan, akár egy-két nap alatt is. Ebből a szempontból a fiatal, választási korban lévő elefántok különösen veszélyeztetettek.

Az 1990-as évek közepe óta több mint félszáz, állatkertben tartott ázsiai elefántnál tapasztalták a betegség megjelenését, egyedül az Egyesült Királyság állatkertjeiben 11 ilyen esetet írtak le. Sajnos a betegség az esetek több mint háromnegyedében halálos, mert a vírus pillanatok alatt elhatalmasodhat a szervezeten.

Az elefánt herpeszvírussal kapcsolatban világszerte számos kutatás folyik, több kutatócsoport is foglalkozik ezzel a kórral, mi több, a Washingtoni Nemzeti Állatkertben külön laboratóriumot is létrehoztak az elefánt herpeszvírus kutatására. A tapasztalatok és kutatási eredmények alapján egy nemzetközi kezelési protokollt is összeállítottak, a mi állatorvosaink is ennek alapján kezelték Ashát, sőt, nemzetközi konzíliumra is sor került, ahogyan ez más állatkertek esetében is szokás ilyenkor.

Állatorvosaink a gondozókkal együtt az elmúlt napokban szinte emberfeletti módon küzdöttek Asha megmentéséért. Az állat többek között infúziót és antivirális szert is kapott, illetve vérátömlesztést is az apaállattól, Assamtól (a vért az állatorvosok még korábban levették, arra az esetre, ha esetleg ilyen állategészségügyi problémával szembesülnénk). Ám minden erőfeszítésünk dacára az alattomos kór szombat délre végül legyőzte az elefánt szervezetét” – közölte a Fővárosi Állatkert honlapján.

(Fővárosi Állatkert)

Iratkozzon fel hírlevelünkre