Átadták Magyarország legnagyobb naperőművét

Magyarország legnagyobb naperőművét építette meg a Magyar Villamos Művek (MVM) csoport a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Felsőzsolca határában. Pénteken adták át a kilencmilliárd forintba kerülő létesítményt, ami évi 20,7 gigawattóra áram termelésére képes.

Az átadott 45 hektáros területen megépült felsőzsolcai létesítménybe 74 ezer darab polikristályos napelemtáblát telepítettek, amely tízezer háztartás éves áramfelhasználását fedezi.

Tóth Lajos polgármester, Juhász Edit nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és közműszolgáltatásokért felelős államtitkár, Csöbör Katalin fideszes országgyűlési képviselő, Botos Barbara klímapolitikáért felelős helyettes államtitkár és Kiss Csaba, a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese (b-j) az MVM Hungarowind Kft. naperőművének avatásán – MTI/Vajda János

Juhász Edit nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és közműszolgáltatásokért felelős államtitkár az átadón elmondta: a kormány szándéka a „tiszta, okos és megfizethető” energia előállítása, az energiaellátás biztonságának erősítése és az energiaszektor klímabarát átalakítása is.

Az MVM-csoport idén 110 naperőmű építését kezdte meg megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Hungarowind Kft. irányításával, a cégcsoport egy éven belül a legnagyobb naperőművi kapacitással rendelkező energiatermelő lesz az országban. A hét önálló projekt keretében megépülő erőművek összkapacitása 104,2 megawatt lesz, a megtermelt villamosenergia mennyisége pedig évente meghaladja a 110 gigawatt órát. Ez a mennyiség mintegy 50 ezer háztartás, csaknem 100 ezer ember villamos energia szükségletét biztosítja. A beruházási költségek mintegy 35 százalékát uniós forrás biztosítja, 65 százalékát pedig az MVM-csoport fedezi.

Az ehhez hasonló naperőmű-park legközelebb Pakson épülhet fel.

MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre