Vizvári Soma: a lengyel-magyar barátság mélyről ered

Hiába vannak kölcsönösen sérelmeink, a lengyel és magyar nép közti kapcsolat magától értetődően pozitív, aminek sokkal régebbi múltja van, mint az elmúlt évek közösen vívott politikai csatái.

Van valami a lengyel és a magyar nép lelkében, ami megakadályozza, hogy azokra a történelmi esetekre emlékezzünk, amik miatt akár haragudhatnánk is egymásra – írja a figyelo.hu-n megjelent cikkében Vizvári Soma. A szerző – Trombitás Kristóf állításaira reagálva – azt hangsúlyozza; se a magyarok, se a lengyelek nem a múltbéli sérelmeikkel foglalkoznak egymás viszonyát tekintve. “És itt van a lényeg”, teszi hozzá, hangsúlyozva; lehetetlen úgy egymás mellett élni ezer évig, “hogy ne legyenek kisebb, vagy nagyobb csetepaték, bajusz összeakasztások. A lengyel-magyar kapcsolatok a – térségben egyedülálló módon – mégsem erről szólnak.” 

Vizvári szerint “hiába van benne a történelemkönyvekben, hogy a lengyelek nyertek Trianonon a mi kárunkra, ha a magyar nép emlékezetében ez egy nem létező dolog, vagy ha a többi, lengyelekkel kapcsolatos pozitív asszociáció elnyomja. Ahogy valószínűleg a lengyelek sem fortyognak azon, hogy Hunyadi Mátyás anno lepofozta őket.” 

A Figyelő újságírója rámutat: “a valóság az, hogy a lengyel-magyar barátság létezik. Önmagától értetődő, természetes dolog, és nem csak amiatt, mert egyszerre kaptuk a nyakunkba a 7-es cikkely mizériát, vagy mert hasonlóan értékkonzervatív, nemzeti kormányaink vannak. Ezek az érzelmek ennél sokkal mélyebbről erednek.” 

A teljes írás ide kattintva olvasható.