„Gyere, gyere ki a hegyoldalba…”

Minap kaptam kézhez egy meghívót, amely a Guckler Károly Tanösvény ünnepélyes átadójára invitált.

A túrázáshoz, természetjáráshoz amúgy is vonzódom, hiszen gyermekkorom hétvégéi szinte mindig azzal teltek, hogy jártuk a hegyeket, erdőket, mezőket. Túravezetőnk pedig legtöbbször László nagybátyám volt, aki ezt mintegy hivatásként is gyakorolta (az ő emlékét őrzi a Budai-hegységben található Tarnai-pihenő, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a környékre).

Bence-hegyi-kilátó, Boldog Özséb-kilátó, Prédikálószéki-kilátó, Hármashatár-hegyi-kilátó, Som-hegyi Turistaház, Dévényi Antal-kilátó, Hármashatárhegyi Turistaház, Lila-hegyi-kilátó, Prónay-kilátó… és még hosszan lehetne sorolni azokat az újonnan megépült, vagy felújított kilátókat, turistaházakat, tanösvényeket, amelyeket 2010 óta épített meg, illetőleg újított fel a magyar kormány. Ezek összértéke már a 15 milliárd forintot is meghaladta, és ezek a fejlesztések folyamatosan valósulnak meg.

A természetjárás ugyanis olyan szabadidős tevékenység, mely mindenki számára elérhető, ingyenes, gyakorolható egyénileg és közösségben is. Nem kell hozzá drága felszerelés, előképzettség vagy extra erőnlét.

Miközben tehát robbanásszerűen fejlődik a hazai wellness- és gyógyturizmus (melyben egyre nagyobb arányú a hazai foglalások száma), ezzel párhuzamosan a természetjárás infrastrukturális fejlesztése is gőzerővel halad. A kormányzati fejlesztéseknek köszönhetően mindenki kedve, pénztárcája és lehetőségéhez képest tud választani az egyre nagyobb és egyre kedvezőbb kínálatból.

Minden lehetőség adott. Most már csak azt kell eldöntenie a kedves olvasónak, hogy melyik új, vagy felújított kilátót veszi célba a következő hétvégén…

Tarnai Richárd

Iratkozzon fel hírlevelünkre