Megtalálták, mégis hullámsírban marad a tengeralattjáró

Argentína nem tudja az egy éve elsüllyedt, tegnap megtalált tengeralattjárót a felszínre hozni, mert nincsenek hozzá megfelelő eszközei.

Az argentin védelmi miniszter bejelentése keserű dühöt váltott ki a San Juan nevű tengeralattjárón halálát lelt 44 fős legénység rokonaiból, akik a megtalálása előtt két nappal – az eltűnés első évfordulóján – gyászszertartással emlékeztek szeretteikre, és követelik, hogy emeljék a járművet a felszínre.

Mauricio Macri argentin elnök megerősítette, hogy megtalálták a tengeralattjárót, és ígéretet tett arra, hogy alapos vizsgálat lefolytatásával feltárják a San Juan elsüllyedésének okát. Mint fogalmazott igazságot, tisztességet és tiszteletet kell szolgáltatniuk hőseiknek és a hozzátartozóiknak, akiknek e nehéz időben sok erőt kívánt.

Oscar Aguad védelmi miniszter sajtótájékoztatón közölte, hogy Argentínának nincs olyan korszerű technológiája, amellyel ki tudná szabadítani az óceánfenékbe ágyazódott tengeralattjárót. A pontosított adat szerint nem 800, hanem 907 méter mélyen hever a San Juan az Atlanti-óceán mélyén a Valdés-félszigettel egy vonalban, a parttól 400 kilométerre.

Az áldozatok emlékére Argentína háromnapos nemzeti gyászt rendelt el.

Iratkozzon fel hírlevelünkre