Dél-szudáni iskolatámadásban ölték meg a szeretett jezsuita atyát

Egy kenyai jezsuitát lőttek le fegyveres emberek Dél-Szudán Gok államában november 15-én, a hajnali órákban, jelentették a helyi hírforrások.

 

A Kelet-Afrikai Jezsuiták megerősítették Victor-Luke Odhiambo S. J. halálát a Facebookon közzétett bejegyzésükben, melyben kifejezték a történtek fölött érzett “mély bánatukat és megrendültségüket”. A jezsuiták Kelet-afrikai társasága szerint Odhiambo atya az otthonául szolgáló, cueibeti Daniel Comboni Jezsuita Rendházat érő, ismeretlen tettesek által elkövetett támadásban vesztette életét. A jelentésük szerint a közösségük négy tagja már aludni tért, míg Odhiambo atya a tévészobában volt még, mikor a támadók érkeztek.

“Mikor a többi testvér meghallotta a lövéseket és a zajokat, megnyomták a vészcsengőt, erre a gyilkosok elmenekültek – sajnos addigra Victor-Luke már halott volt”- írják a gyászjelentésükben a jezsuiták.

A rendházban tartózkodók közül az egyikük felébredt a nappaliból kiszűrődő dulakodás és kiáltások zajára, melyeket a két lövés hangja követett. Állítása szerint a hat támadó elmenekült, miután a riasztás hangjára a szomszédos kollégiumokból való diákok a rendház felé kezdtek rohanni. Odhiambo atya testét csak akkor találták meg, mikor már meggyőződtek arról, hogy a támadók elhagyták a birtokot.

A hír, a múltban Odhiambo atyával együtt dolgozó jezsuitákat világszerte megrázta.

“Victor-Luke csodálatos ember volt, elkötelezett jezsuita és nagyszerű pap”

– nyilatkozta James Martin S. J., a New York-i America Media szerkesztője. Martin kiemelte, hogy kenyai tartózkodása alatt mennyire szívélyes, kedves és barátságos fogadtatásban részesült Odhiambo atya részéről. “Victor-Luke Jézusnak és az Isten szegényeinek szentelte magát, és a jezsuita testvérek között is széles körben tisztelték.”

John Madol, Gok állam egyik minisztere elmondta a helyi médiumoknak tett nyilatkozatában, hogy a gyilkosság indítéka még nem tisztázott, de már “egy embert letartóztattak és őrizetbe vettek.” A vizsgálatok tovább folynak az ügyben.

A goki kormány háromnapos gyászt hirdetett meg Odhiambo atya tiszteletére.

Halálakor Odhiambo atya a cueibeti Mazzolari Teachers College elöljárója és a helyi jezsuita közösség vezetője volt 2017 januárja óta. Dél-Szudánban körülbelül 10 évig dolgozott.

Victor-Luke Odhiambo 1956 január 20-án született, 1978 július 4-én csatlakozott rendjéhez és 1987 augusztus 22-én szentelték fel. 1993 május 30-án tett örökfogadalmat. 

Varga Gergő Zoltán

 

Forrás és kép: America Magazine

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre