Polgármestereket és tanácstagokat választ Szlovénia

Megkezdődtek a helyhatósági választások vasárnap Szlovéniában. Reggel hét órakor nyíltak meg a szavazóhelyiségek, ahova valamivel több mint 1,7 millió szavazásra jogosult állampolgárt várnak este hét óráig.

A mai napon a szlovén választók 212 – ebből 11 városi – járás élére választanak polgármestert, valamint listáról tanácstagokat. A városi járásokban 87, a vidéki járásokban 688 polgármesterjelölt, míg a városi járások tanácsaiban 4402, a vidéki járások tanácsaiban 22 ezer 309 képviselőjelölt méretteti meg magát. Amennyiben az polgármesterjelöltek egyike sem szerzi meg a választók több mint felének támogatását, akkor abban a körzetben második fordulót rendeznek a két legtöbb szavazatot szerzett jelölt részvételével.

A magyar kisebbség öt, vegyes nemzetiségű járásban választhatja meg a nemzeti önkormányzatok tanácsának tagjait.
A szlovén települések túlnyomó többsége vidéki. A 212 önkormányzatból csak 11 minősül városnak, ebből a legkisebbnek 17 ezer lakosa van. Szlovéniában alacsony az urbanizációs ráta, az egyik legalacsonyabb Európában.

A kis vidéki járásokban a konzervatív pártok általában jól szerepelnek, ugyanakkor az elmúlt több mint egy évtizedben a független vagy félig független pártok és jelöltek uralták a töredezett helyi politikai közeget.

Marjan Sarec újonnan megválasztott kormányfő balközép pártja, a Marjan Sarec Listája (LMS) mindössze 40 önkormányzatban indít jelöltet, valószínűsíthető, hogy a politikai alakulatok közül ismét a szociáldemokraták kerülnek ki a helyhatósági választások győzteseként. Szakértők szerint ugyanakkor a független képviselők megerősíthetik, vagy akár ki is terjeszthetik dominanciájukat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre