Elutasítja az ENSZ migrációs csomagját a CDU egyik tartományi szervezete

A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) Szász-Anhalt tartományi szervezete elutasította az ENSZ globális migrációs csomagját a hét végi kongresszusán, és felszólította a szövetségi kormányt, hogy ne csatlakozzon a tervezett megállapodáshoz.

A Röblingenben tartott tisztújító kongresszuson hangsúlyozták, hogy a CDU a jogállam és a közbiztonság pártja, és nem engedi, hogy bárki is elnyomja a németek identitását.

Lars-Jörn Zimmer tartományi törvényhozási (Landtag-) képviselő kiemelte:

ha a kormány csatlakozik az ENSZ migrációs csomagjához, az a veszély fenyegeti Németországot, hogy feltétel nélkül meg kell nyitni a kapukat.

A szász-anhalti CDU új vezetője, Holger Stahlknecht tartományi belügyminiszter is a megállapodás ellen foglalt állást.  Szerinte a migrációs csomagot elutasító kongresszusi határozat sárga lap a kormánynak.

Hangsúlyozta: nem a tervezett megállapodás tartalmát kifogásolja, a kormány kommunikációját helyteleníti, mert évekig a nyilvánosságot megkerülve úgy tárgyaltak a dokumentumról, hogy sem a CDU, sem a lakosság nem tudott róla véleményt formálni.

Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke pénteken egy chemnitzi fórumon elmondta, hogy az európai országok két éven keresztül a legnagyobb egyetértésben tárgyaltak a tervezett megállapodásról, majd egyszer csak elkezdtek „hazugságok” és „téves információk” terjedni róla, ami félelmet okozott. Ennek a folyamatnak nem szabad utat engedni, nem lehet megengedni, hogy azok határozzák meg a napirendet, akik gyűlöletet terjesztenek és uszítanak. Mint mondta, a viták miatt ismételten tüzetesen tanulmányozta a tervezett megállapodást, és az a meggyőződése, hogy hazájának csatlakoznia kell hozzá.

Hangsúlyozta, hogy az ENSZ decemberi marokkói tanácskozásán elfogadandó csomag nem érinti a csatlakozó országok nemzeti szuverenitását, és céljai kiemelten fontosak Németország számára. A csatlakozó országok ugyanis vállalják, hogy küzdenek az illegális migráció ellen, megvédik a határaikat, állampolgáraikat ellátják biometrikus adatokat tartalmazó személyi iratokkal, és betartják a nemzetközi humanitárius jogi előírásokat – sorolta.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre