Sorsdöntő napok előtt áll Nagy-Britannia

Nem könnyítené meg a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételeiről szóló tárgyalásokat és a parlamenti arányokat sem változtatná meg, ha új vezető kerülne a kormány és a kormányzó Konzervatív Párt élére – jelentette ki Theresa May a Sky News interjúműsorában.

A brit miniszterelnök szerint ellenben a vezetőváltás bizonytalanságot teremtene, emiatt munkahelyek kerülnének veszélybe, emellett a további Brexit-tárgyalások és az egész kilépési folyamat késedelmének, elakadásának kockázatával járna
Szólt arról is, hogy tudomása szerint nem gyűlt össze a szükséges számú kérvény a keményvonalas tory Brexit-tábor által ellene tervezett bizalmatlansági szavazás kiírásához.

A műsorban a brit kormányfő határozott nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy fontolóra vette-e a távozását. Theresa May elismerte, kemény héten van túl, de hangsúlyozta, hogy a Brexit-tárgyalások nem az ő személyes sorsáról, hanem az Egyesült Királyság nemzeti érdekeiről szólnak.

A kormányfő úgy fogalmazott: a tárgyalások még nem zárultak le, a küldöttségek jelenleg is dolgoznak. Elmondta, a következő napokban Brüsszelbe utazik, ahol találkozik más vezetők mellett Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével, részben azért, hogy közösen áttekintésék, hogyan haladnak a tárgyalások.

Theresa May a következő hét napot az ország szempontjából sorsdöntőnek nevezte.

Az ellenzéki Munkáspárt vezetője Jeremy Corbyn ugyancsak a Sky Newsnak adott interjúban arról beszélt, hogy a második népszavazás egy jövőbeli opció, ha meg is valósul egyszer, akkor az nem ma lesz.

A Munkáspárt bejelentette, nem támogatja a May által létrejött Brexit-megállapodást a parlamenti szavazáson. Sőt néhányan a párton belül népszavazást szeretnének a megállapodásról.

(MTI, Reuters)

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre