A kitoloncolási szabályok szigorítására készül a német kormány

Az elutasított menedékkérők kitoloncolását szabályozó előírások szigorítására készül a német kormány – írta a Bild am Sonntag című vasárnapi német lap.

A hivatkozási alapként a szövetségi belügyminisztérium még nem nyilvános javaslatcsomagjából szemezgető újság szerint a tervezett intézkedések között szerepel, hogy az ország elhagyására kötelezett menedékkérők szállásukat éjfél és reggel hat óra között csak előzetes bejelentés után hagyhatják el. A Hessen és Alsó-Szászország tartományban már alkalmazott szabály célja az, hogy megelőzze az elutasított menedékkérők eltűnését, visszaszorítsa az ún. „az alámerülés” jelenséget.

A nyomon követhetőséget szolgálná a postai küldemények átvételéhez kötelezően használandó elektronikus kártya is, amelynek segítségével ellenőrizni lehetne, hogy az elutasított kérelmet benyújtók mikor veszik át a távozásra felszólító hatósági határozatot. Továbbá a tervek szerint létrehoznak egy országos adatbázist, amelynek révén összehangoltabbá válhat a kérdésben érintett szövetségi és tartományi szervek munkája, és minden tartományban kialakítanának egy központot is a kitoloncolások megszervezésére.

A reformcsomagban az is szerepel, hogy az új típusú befogadóállomásokon – a megérkezés, a döntés és a visszatérítés jelentésű német szavak első betűi alapján AnkER (magyarul: horgony) központoknak nevezett intézményekben – állandó orvosi szolgálatot hoznak létre, amelynek feladatai közé tartozik majd a kitoloncolás előtt állók egészségi állapotának felmérése, hogy ilyen jellegű problémákra hivatkozva ne lehessen hátráltatni az eljárást.

Az elutasított menedékkérőket a hazájukba vagy –a dublini szabályok alapján – a kérelmük elbírálásában illetékes európai országba szállítják Németországból, rendszerint repülővel. A belügyminisztérium ezen a téren is tervez újításokat, például azt, hogy a név megadása nélkül foglalnak helyeket járatokra. Így nem vész kárba a repülőjegy, ha egy elutasított menedékkérő időközben eltűnik – áll a Bild am Sonntag beszámolójában.

Németországban a menedékjogi kérelmek 35-40 százalékát elutasítják, de az elutasított kérelmek számához képest kevés embert juttatnak vissza a hazájukba vagy az ügyükben illetékes Európai Uniós tagállamba. Tavaly mintegy 24 ezer embert toloncoltak ki, és további 30 ezren önként távoztak, az elutasított menedékjogi kérelmek száma pedig meghaladta a 230 ezret.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre