Horvátország számít Magyarország támogatására

Magyarország támogatja Horvátország csatlakozását a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez, az OECD-hez – jelentette ki Marija Pejcinovic Buric horvát külügyminiszter a Vecernji List című horvát napilapnak adott interjújában.

Split, Horvátország, Kikötő, Port, City Split, Horvátország

A miniszter újságírói kérdésre válaszolva kifejtette: Magyarország szomszédos és baráti ország, amellyel számos történelmi, kulturális és más jellegű kapcsolatok kötnek össze minket, de leginkább az emberi kapcsolatok szorosak és közeliek. Horvátország az OECD csatlakozást illetően is számíthat Magyarország támogatására.

A Vecernji List ugyanakkor emlékeztetett: a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium tavaly szeptemberben még azt közölte, hogy Magyarország nem támogatja Horvátország OECD-csatlakozási kérelmét a Mol magyar olajipari vállalat horvátországi beruházása körül kialakult helyzet, valamint a Mol vezetőjével szembeni horvát magatartás miatt.

A lap címoldalán külön cikkben foglalkozott azzal is, hogy Orbán Viktor december elsején és másodikán részt vesz Zágrábban a Közép-Európai Kezdeményezés (KEK) elnevezésű regionális együttműködési tömörülés tagállamainak kormányfői találkozóján. utalt arra, hogy a magyar miniszterelnök hivatalosan 2011-óta nem járt Horvátországban.

Az újság a tervezett látogatás bejelentéséből arra következtetett, hogy normalizálódik a két ország viszonya, amely először a Mol, majd később a menekültválság miatt jelentősen megromlott Zoran Milanovic szocialista miniszterelnök kormányzása alatt. 

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre