Befolyásolja az agyfejlődést az anyatej

Segíti a koraszülött gyerekek agyfejlődését az anyatej. A koraszülöttek tanulmányozása során a szakértők arra a megállapításra jutottak, akik a kórházban töltött napok alatt legalább háromnegyed részben anyatejet kaptak jobb agyi működés volt megfigyelhető, mint azoknál, akiket tápszerrel etetettek.

A kutatók azt mondják, hogy a szülés után segíteni kell az anyáknak, hogy anyatejjel táplálják az újszülöttet, mert ez nagyban elősegíti a koraszülött fejlődését.  Ezeknél a babáknál a későbbiekben gyakrabban fordulnak elő tanulási és gondolkodási nehézségek.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a korai születés összefüggésbe hozható azokkal az agy szerkezetében végbemenő változásokkal, amelyek hatással vannak az agysejtek egymás közötti kommunikációjára. 

Az Edinburgh Egyetem kutatói 47 koraszülött babát vizsgáltak meg MRI segítségével. A babák 33 hetes terhességi időt megelőzően születettek, de a vizsgálatoknak csak 40 hetes korukban vetették alá őket. 

A Jennifer Brown kutatólaboratórium igazgatója James Boardman azt mondta: az eredmények rávilágítanak  arra, hogy a tudósoknak  több kutatásra van szükségük ahhoz, hogy megértsék a korai táplálás szerepét a hosszú távú életkilátások javítása érdekében. A koraszülött gyerekek anyukáit mindenképpen segíteni kell abban, hogy anyatejjel táplálják csecsemőjüket, mert ez adhatja a legnagyobb esélyt, hogy a későbbiekben az egészséges agyműködéshez.

(The Times)

Iratkozzon fel hírlevelünkre