Nem kizárt a szíriai elítéltek és radikálisok kitoloncolása

Felülvizsgálják Németországban azt a szabályt, hogy tilos visszatoloncolni szíriai menedékkérőket a hazájukba.

Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter egy pénteken ismertetett nyilatkozatában kiemelte: nem zárja ki, hogy a hazatoloncolnak szíriai állampolgárságú elítélteket és közveszélyes radikálisokat. Ennek lehetőségét a minisztérium „alaposan megvizsgálja” – mondta a tárcavezető a Madsack német médiacsoport regionális lapjaiban pénteken megjelent összeállításban.

A minisztérium szóvivője, Eleonore Petermann a pénteki berlini kormányszóvivői tájékoztatón elmondta, hogy a Szíriába irányuló kitoloncolások felújításának lehetőségét a tartományi belügyminiszterek kérésére mérlegelik.

Ismertette: munkájuk eredményét a szövetségi kormány és a tartományok belügyi egyeztető fóruma, a belügyminiszteri konferencia decemberi ülésén mutatják be. A mérlegelés alapja a külügyminisztérium jelentése Szíria helyzetéről.

Németország 2012-ben függesztette fel a Szíriába irányuló kitoloncolásokat, a polgárháborúra és a civilekkel szembeni kegyetlenkedésekről szóló beszámolókra hivatkozva.

A Németországba érkező menedékkérők legnagyobb csoportját a szíriai állampolgárok alkotják, az idén október végéig mintegy 40 ezren érkeztek.

MTI