Egyre kevesebben kedvelik Macront a visegrádi országokban

A Nézőpont Intézet októberi közvélemény-kutatásból kiderül, hogy romlik a francia elnök megítélése a négy országban.

 Az októberi közvélemény-kutatásból kiderült, hogy Emmanuel Macron ismertsége és elutasítottsága is nőtt a visegrádi országokban, ez azzal lehet összhangban, hogy a francia elnök az elmúlt évben rendszeresen bírálta a visegrádi együttműködés országait, és ez nyomot hagyott az elnök imázsán.

Míg 2017-ben a megkérdezettek 22 százaléka volt rossz véleménnyel a francia elnökről, idén már a négy ország népességének átlagosan 38 százaléka fogalmazott meg elutasító véleményt. Ugyanakkor nőtt a politikus ismertsége a visegrádi régióban: míg 2017-ben a visegrádi négyek felnőtt népességének 28 százaléka nem hallott a francia köztársasági elnökéről, idén ez az arány 18 százalék volt.

Az őt kedvelők száma nem változott, az arány ott maradt 33%.

A négy országra kiterjedő kutatásból az is kiderül, hogy a tendencia nem nemzetspecifikus, minden V4-es országban nőtt az elmúlt év során a francia elnök ismertsége és elutasítottsága. Csehországban 30-ról 46 százalékra, Lengyelországban 25-ről 32 százalékra, Magyarországon 16-ról 40 százalékra, Szlovákiában pedig 16-ról 33 százalékra emelkedett a Macronról rossz véleménnyel bírók hányada. Mindez azt jelenti, hogy a V4-ek hozzávetőleg 50 milliós választókorú népességből több, mint 18 millióan utasítják el Emmanuel Macront, 6 millióval többen, mint egy évvel ezelőtt.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre