Egy milliárdot zárolt a NAV a fesztiválszervező csoport költségvetési csalása ügyében

Tavaly tartott a NAV ellenőrzést egy fesztiválszervező csoporttal szemben, és indítottak költségvetési csalás és pénzmosás miatt nyomozást. Az ügyben mostanra két, százmilliókat érő ingatlant is zároltak.

Tavaly robbant a bomba, hogy egy fesztiválszervező cégnél lecsapott a NAV. Bár a nyomozóhatóság akkor sem árulta el, melyik fesztiválról is van szó, mint azt a 24.hu megtudta, az OZORA fesztivál szervezőit gyanúsítják. A NAV akkor 11 helyen tartott házkutatást, egy láda aprópénzt, egy BMW személygépkocsit, és több bizonyítékot is lefoglaltak. 

A NAV akkori közleménye szerint a szervezők a belépőkből származó bevételt egy részét eltitkolták, a pénzt külföldi bankszámlákra rejtették. A férfi és két társa a jegyértékesítéshez ciprusi cégeket használt, és a pénz egy részét egy szlovák társasághoz utalta, ahonnan azt készpénzben felvette, illetve továbbutalta más szlovák bankszámlákra. A be nem fizetett adó meghaladja a 360 millió forintot, a pénzmosással érintett összeg mintegy 2,7 milliárd forint.

A Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) csütörtökön újabb közleményt adott ki, ebből újdonságként az derült ki, hogy a nyomozás további szakaszában, nemzetközi segítséggel, sikerült egy 420 millió forintot érő szlovák szállodát is zár alá venni. Ugyancsak zár alá került egy magyarországi ingatlan, ami 210 millió forintot ér. Ezzel összesen 1 milliárd 188 millió forint vagyon biztosítja a kár megtérülését – olvasható az adóhatóság közleményében.

Idén márciusban látott napvilágot a hír, hogy 63 éves korában váratlanul meghalt Zimányi Dániel, az Ozora Fesztivál alapítója és a helyszínül szolgáló Dádpuszta tulajdonosa, vélhetően ő is az ügy egyik gyanúsítottja lehetett. 

(MTI)

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre