Az igazság szabaddá tesz. A vallás meg hülyeség?

Tegnap a moziba vittem a fiamat. Születésnapjára leptük meg őt egy apa-fia nappal. A film előtt nagyon izgatott volt. Az Apróláb című rajfilmet néztük meg 3D-ben. Hazafelé volt mit rendbe tenni a buksijában. A fő kérdés leülepedés után is az maradt: a hit az hülyeség? Nem volt könnyű a válasz...

A jetik világa tárul fel előttünk. A törzsben mindenkinek megvan a maga feladata: “a gép forog, az alkotó pihen”. Főhősünk a fejgongatók családjának tagja, akiknek minden reggel feladatuk volt a gong önpusztító megszólaltatásával felébreszteni az “égi csigát”, vagyis a napot. Ahogy nekik, úgy mindenki másnak is, csodálatos és értelmes az élete. Ezért mindenki boldog. És az egyik nap így követi a másikat.

Egy véletlennek köszönhetően cuki főhős jetink találkozik egy repülőgép pilótával, aki a jetik földjén hajt végre kényszerleszállást. A saját szemével látja bebizonyosodni, hogy a tiltott elmélet, miszerint aprólábúak nem léteznek, megdőlni látszik. Mivel a nyomok végül eltűnnek, bizonyítani nem képes az igazságot a törzs előtt, ezért száműzik.

Közben kiderül, hogy maga a törzsfőnök lánya is belülről és teljes titokban látja megbomolni a törzsi hitrendszert. Elrejtett, földalatti laboratóriumában egy új világ tárgyi bizonyítékait vizsgálják. A száműzött főhős vállalkozik arra, hogy a lebegő hegy alá ereszkedik, és felfedezi az igazságot.

Az emberek világában sikerül is elrabolnia egy szenzációra szomjas fiatal filmrendező-bemondót, aki éppen a jetikről szándékozott egy hamis, beállított filmet forgatni az áhított népszerűség érdekében.

Az ember-jeti csúcstalálkozó fő üzenete, hogy az igazság keresése mindennél jobb dolog, és azt semmire nem szabad elcserélni. Ez az a pont, amellyel teljes mértékben egyetérthetünk. A magasztos mondat filmbeli hátulütője viszont, hogy kiderül, hogy a vallás hazugság. A hitbeli megnyilvánulások mögött jeti-féltő hazugságok húzódnak meg. A vallás tényleg csak a nép ópiuma lenne?

Hamar megkapjuk a torkunkon lenyomott választ. A tudományos megtapasztalás számít egyedül. A vallás manipulál. És hogy a jetik olimposzi, felhők feletti dilemmája mennyire a miénk is, megmutatja nekünk az animációs film záró jelenete. A jetik és az emberek összeölelkeznek. Sorstársak.

És miközben azon elmélkedünk, hogy ez akkor hogyan is van minálunk, a mi fejünkben, csak távolabbról szemlélve döbbenünk rá arra, hogy éppen egy vallásnak nem nevezett vallás manipulál bennünket. És a legkisebbeket. De azért jót beszélgettünk a fiammal. Azt gondoltam, még kábé 5-6 évem van erre a témára. A film készítőinek és megrendelőinek hála, erre hamarabb került sor. De az igazság tesz szabaddá. Ebben egyetértünk.

Iratkozzon fel hírlevelünkre