Átadták a Bethlen Gábor-díjat

A Bethlen Gábor Alapítvány idei díjátadó ünnepségét november 15-én a Pesti Vármegyeháza dísztermében rendezték meg.

Bethlen Gábor-díjjal 1986-tól a magyar szellemiség és szolidaritás olyan háttérbe szorított személyiségeit tüntették ki elsőként, mint a csángók apostolát Domokos Pál Pétert, a népfőiskolai mozgalom egyik hazai atyját Újszászy Kálmánt, a híres könyvkiadót, Püski Sándort és feleségét. Tavaly Csáky Pál író, politikus vehette át a díjat, ezt idén Komlóssy József erdőmérnök, kisebbségi jogvédő politikusnak ítélték oda.

A szentéletű erdélyi püspök élete példájára emlékeznek az 1988 óta adományozott Márton Áron-emlékéremmel, amelyet a keresztény magyarság szolgálatában kiemelkedő munkát végző személyeknek és intézményeknek adnak át.

Az emlékérmet hárman vehették át az este folyamán, Barsai Balázs OFM szerezetes, Dr.Heltai György, kémikus és Pék László, tanár.

1990-től Tamási írói öröksége ápolóit, a székely szellemiség hírvivőit szerte a világon Tamási Áron-díjjal tüntetik ki. Idén Papp Endre, irodalomtörténész részesülhetett ebben a díjban.

A Teleki Pál érdemérmet Zabolai Csekme Éva, evangélikus lelkész vehette át, a “Székelyföld jövőjéért” ösztöndíjat pedig Boár Máté és Medgyesi Attila kapták.

(bethlenalapítvány.com)

Iratkozzon fel hírlevelünkre