SMS-t is kapnak a böjt mellé a görögkatolikusok

A bizánci hagyományú egyházakban november 15-én kezdődik és december 24-éig tart a karácsonyi böjt. Akárcsak a húsvétot megelőző nagyböjt, ez az időszak is negyvennapos.

A második legnagyobb keresztény ünnep Krisztus születése, ennek megfelelően ez a második leghosszabb, negyvennapos böjti periódus. Ezen időszakban azonban nem oly szigorú a böjti fegyelem, mint a szent negyven nap esetében.

A karácsonyi böjt november 15-én veszi kezdetét. A bizánci hagyományú egyházakban e naptól december 25-éig szerda és péntek kivételével a hal fogyasztása megengedett, a tejtermékeké és a tojásé azonban nem. A böjt utolsó hetében, december 18-ától már a hal fogyasztásától is tartózkodniuk kell a híveknek.

A böjti időszak első és utolsó napján szigorú böjt, „szárazevés” van előírva, hacsak nem szombatra vagy vasárnapra esnek, amikor fölmentés van borra és olajra. November 21-én, az Istenszülő templomi bemutatásának ünnepén a hal fogyasztása megengedett, bármilyen napra essék is az ünnep.

Sokéves hagyomány, hogy a Görögkatolikus Egyház a böjti időszakok mindennapjait rövid és tartalmas lelki gondolatokkal kívánja gazdagítani telefonon és webes felületeken egyaránt. A nagyböjt minden napján olvashatják a napindító gondolatokat nemcsak a honlapjukon, hanem sms-ben is.

Ehhez csupán egy (nem emelt díjas) regisztráló üzenetre van szükség: küldjék el teljes nevüket a +36 30/181 38 93-as telefonszámra – tudatta a Hajdúdorogi Főegyházmegye.

(Fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye)

Iratkozzon fel hírlevelünkre