Még több családtámogatás

A gyermekek otthongondozási díja mellett, amelyet januártól vezetnek be a szülők megkaphatják a kisebb testvér után járó családtámogatásokat is.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a bejelentés után emlékeztetett arra, hogy eddig az ápolási díjjal csökkentették a kisebb testvér után járó családtámogatást, így például a gyermekgondozási díjat, a csecsemőgondozási díjat, a gyermekgondozási segélyt, valamint a gyermeknevelési támogatást.

A kormány október 10-ei ülésén döntött a gyod bevezetéséről. Az új támogatási forma azokat segíti, akik önellátásra képtelen gyermekekről gondoskodnak. Novák Katalin ismertette, hogy a korábban ápolási díjra jogosuló szülők kapják majd a gyodot. Ennek értelmében január 1-jétől egységesen bruttó 100 ezer forintra lesz jogosult mindenki, aki otthonában gondoskodik az önellátásra képtelen gyermekéről.

A gyod nem szűnik meg majd az önellátásra képtelen gyermek 18 éves korával, a támogatás életkorától függetlenül jár a szülőnek. Ennek összegét pedig 2022-ig – további három lépésben – az akkori minimálbér összegére emelik.

Az államtitkár ismertette azt is, hogy a gyod után csak nyugdíjjárulékot kell fizetni, így a gyod folyósításának időszakát a nyugdíjjogosultság megállapításánál számításba kell majd venni.

Emellett emelik azoknak a támogatását is, akik nem gyermekeikről, hanem más hozzátartozójukról gondoskodnak. Az ő esetükben 2022-ig összesen 30 százalékkal, és több lépésben. A tájékoztatás szerint 17 ezren lehetnek gyod-ra jogosultak. Novák Katalin kitért arra is, hogy azokat, akik jelenleg is jogosultak az ápolási díjra, automatikusan átsorolják a gyodra.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre