Egy börtönben ülő férfira bízták a vatikáni bélyegek tervezését

Az egykori maffiózó már 25 éve raboskodik, és a börtönben kezdett el rajzolni. "Többé nem adtam színt az álmaimnak" - vall arról az időszakról, amikor a bűn útján járt.

Marcello D’Agata korábban maffiózó volt, de már 25 éve egy olasz börtönben tölti büntetését, és részt vesz az olasz börtönökben néhány éve működő Filatélia, azaz bélyeggyűjtés elnevezésű projektben. Az 1,10 és 1,15 eurós bélyegeket külön-külön vagy egyben sorozatként is meg lehet vásárolni. A férfi már gyerekkorában is firkálgatott, egészen addig, amíg bűnöző nem lett belőle. “… Akkor tehát abbahagytam a firkálgatást, nem adtam többé színt az álmaimnak. Szinte negyed évszázada pedig be vagyok zárva egy olyan helyre, ahol az élet nélkülözi a színeket. Legalábbis így volt néhány évvel ezelőttig. Akkor a börtönigazgatóság megengedte egy szűk csoportnak, hogy részt vegyenek egy rajztanfolyamon, és visszatért az ihletem, visszatértek a készségeim. A művészet szeretete, még ha tudom, hogy későn éledt is fel bennem, felébresztette egy ismeretlen részemet, amelyet addig eltakart az a sötétség, amely elrabolta az életemet” – nyilatkozta a férfi a L’Osservatore Romanóban.

„Marcello D’Agatára bízni a karácsonyi bélyeget a remény, a bizalom, a hit jele a felebarátunk és az iránt, hogy képes megérteni a rosszat, amit tett, és képes újrakezdeni. Az utolsók között az utolsók azok, akik Jézus tanítása szerint még nagyobb figyelmet érdemelnek.” – mondta Mauro Olivieri, a Vatikáni Filatéliai és Numizmatikai Hivatal igazgatója.

A Szentszék november közepén kezdi árusítani a bélyegeket. 

(Magyar Kurír)

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre