Brexit: maradna a vízummentesség

Készenléti terveket tett közzé az Európai Bizottság, ha az Egyesült Királyság uniós kilépése rendezetlen lenne. Ezek értelmében megmaradna a brit állampolgárok vízummentessége, amennyiben teljesül a kölcsönösség előfeltétele. Ez azt takarja, hogy félévente legfeljebb 90 napot vízummentesen tartózkodhatnának a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet tagországaiban a brit állampolgárok.

A tervezet az úgynevezett kemény Brexit esetén a szigetország 2019. március 29-i kiválásának másnapján lépne hatályba, ha pedig mégis sikerülne megállapodni, akkor az átmeneti időszakot követően. Ennek viszont előfeltétele a teljes kölcsönösség a britek részéről minden EU-tagállam vonatkozásában. A javaslatot egyébként még több uniós társjogalkotó szervnek jóvá kell hagynia, így például az Európai Parlamentnek vagy a tagállamok kormányait tömörítő tanácsnak.

Az Európai Bizottság közzétett továbbá egy 30 oldalas dokumentumot, amelyben pontról-pontra részletezték, hogy milyen változások várhatók kemény Brexit esetén az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti utazással kapcsolatban.

Ezek szerint ellenőrzésekre kell majd számítani az EU külső határain be- és kilépéskor, a szigetországból érkező termékek esetében pedig vámvizsgálatokra kell készülni. Az addig érvényes brit vezetői engedélyeket és állatútleveket nem fogják automatikusan elismerni mindegyik uniós tagállamban. A britek nem használhatják majd az elsőbbségi EU-s sorokat a repülőtereken, ráadásul csak korlátozottan vihetnek be dohánytermékeket és alkoholos italokat az unióba, a csomagjaikat pedig a vámtisztek átkutathatják. Ezen felül a brit szolgáltatókra nem lesznek érvényesek többé a roamingdíjak eltörlésére vonatkozó uniós szabályok, ahogyan például a légi utasok jogait garantáló, járattörlés vagy késés esetén kártérítést előíró uniós rendeletek sem fognak vonatkozni a brit légitársaságok Egyesült Királyságból érkező járataira. Szakértők szerint a brüsszeli testület a készenléti tervekkel is fokozni szeretné a nyomást a brit kormányon, ezzel is kimozdítva a holtpontról a megrekedt tárgyalásokat.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke hangsúlyozta, hogy ugyan az EU rendezett kiválást szeretne, és keményen dolgozik is érte, fontos felkészülni minden eshetőségre. Jean-Claude Juncker, a bizottság elnöke arról beszélt, hogy a brit kilépés tragédia, történelmi hiba, ugyanakkor semmiképpen nem akarják megbüntetni az Egyesült Királyságot a döntése miatt, épp ellenkezőleg, a legtöbbet kell kihozni a lehetőségekből mindkét oldal számára. Politikusi nyilatkozatok szerint már végső szakaszukba értek a tárgyalások a felek között, kizárólag az ír-északír határellenőrzés kérdése vár még megoldásra, de ezt az ügyet már hónapok óta nem sikerül rendezni.

Közben londoni médiaértesülések szerint elkészült a kilépési megállapodás szövegtervezete. A Downing Street ezt gyakorlatilag megerősítette, közölve, hogy szerdán soron kívüli kabinetülés lesz a tervezet megvitatására.Az elemzők véleménye szerint azonban a piacon hirtelen eluralkodott derűlátás még korainak bizonyulhat.

A BBC közszolgálati médiatársaság és a Sky News kereskedelmi hírtelevízió egyaránt technikai szintű megállapodás-tervezetet említett, vagyis a Brexit-tárgyalásokat folytató szakértői küldöttségek jutottak egyezségre, de ezt Londonban és az Európai Unióban is politikai szinten jóvá kell hagyni.

A BBC értesülései szerint a brit kormány tagjai még kedd este megkapják tanulmányozásra a tervezet szövegét, és Theresa May miniszterelnök szerdára soron kívüli kabinetülést hívott össze a tervezet megvitatására. Ezt egyébként a londoni kormányfői hivatal megerősítette.

A Brexit-tárgyalások legnagyobb horderejű megoldatlan kérdése eddig az volt, hogy miként lehet elkerülni a hosszú évek óta nem létező határellenőrzés újbóli bevezetését Észak-Írország és az Európai Unióban maradó Ír Köztársaság 499 kilométeres határszakaszán. Ez a határ a Brexit után az Egyesült Királyság és az Európai Unió egyetlen szárazföldi vámhatára lesz, London ugyanis az EU vámuniójából is ki akar lépni. A londoni médiaértesülések nem térnek ki arra, hogy ebben a kérdésben is sikerült-e konkrét egyezségre jutni, vagy ennek megoldását a tárgyalófelek későbbre halasztották.

A megállapodás-tervezet elérésének hírére a font meredeken, 1,4 százalékkal 1,30 dollár/font fölé – hét hónapja nem mért csúcsra – erősödött a londoni bankközi kereskedésben a korábbi 1,29 dollár/font körüli szintekről.

Ruth Gregory, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics brit gazdasági kérdésekkel foglalkozó főközgazdásza ugyanakkor a megállapodás-tervezet hírére és a font kiugró erősödésére reagáló kommentárjában azt hangsúlyozta, hogy rövid életűnek is bizonyulhat a font árfolyammegugrása, tekintettel arra, hogy még a brit kormánynak, utána pedig a londoni parlamentnek is jóvá kell hagynia a tárgyalóküldöttségi szinten elért egyezséget, márpedig erre nincs garancia.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre