Elrabolt nigériai papokat szabadított ki a rendőrség

Múlt héten négy római katolikus papot raboltak el fegyveresek Nigéria Delta államában, jelenti az ICC. November 9-én, négy nappal az elrablásuk után, egy sikeres mentőakciónak köszönhetően kiszabadultak.

 

“November 9-én, pénteken lettek kiszabadítva, azóta az elkövetők nyomába eredtünk. Váltságdíjat nem fizettünk”- nyilatkozta Muhammad Mustafa rendőrparancsnok az akciót követően. A papokat Benin City-be szállították egészségügyi ellátásra.

Az atyák egy óráról tartottak hazafelé, egy közös rendezvény irányába, mikor a fegyveresek beléjük kötöttek, gépfegyverrel megsorozva kocsijukat, majd elrabolva őket. A nigériai tisztviselők elítélték az emberrablást. Benue állam kormányzója, Samuel Ortom azt mondta: az elrablásuk “barbár, embertelen és szégyenteljes” cselekedet volt.

Az elrabolt atyák különböző egyházmegyékhez tartoztak: Victor Adigboluja – Ijebu Ode Egyházmegyéből, Anthony Otegbola – Abeokuta Egyházmegyéből, Joseph Ediae – Benin Főegyházmegyéből és Emmanuel Obadjere – Warri Egyházmegyéből.

Nigériában szinte mindennaposak a keresztényeket célzó támadások. Az észak-keleti térségben a Boko Haram iszlamista terrorszervezetnek, illetve a fuláni pásztoroknak is ki vannak téve az ott élő testvérek. A nigériai utazást célzó és segítő térképeken az ország háromnegyedét a “Ne utazzon!” és az “Utazását gondolja át!” kategóriákba sorolják. Az útmutatók szerint egyedül a dél-nyugati államok területe elfogadható, ahol csupán “magas fokú” biztonsági készültséggel kell számolni.

Varga Gergő Zoltán

 

Forrás és képek: International Christian Concern, IPFS, The Eagle Online

Iratkozzon fel hírlevelünkre