Bántalmazott menekült nőket támogat Libanonban a magyar Katolikus Karitász

A Katolikus Karitász október végén indította útjára libanoni bántalmazott migráns nőket és gyermekeket segítő támogatási programját, amely során közel egy éven keresztül biztosítja egy Bejrút közeli menedékház működését – áll a Karitász közleményében, amit a mandiner szemlézett.

 

A projekt célja a Libanonban visszaélések, erőszak és kizsákmányolás áldozatául esett nők védelme és rehabilitációja, menedékhelyek és ott az alapvető és orvosi, jogi és pszichoszociális segítségnyújtás biztosításának útján.

Libanonban évtizedek óta jellemző jelenség a női migráns munkavállalók tömeges érkezése, akik családoknál vállalják a háztartás vezetését, gyermekfelügyeletet. Viszont ezek a nők számos alkalommal áldozatokká válnak, például vagyontárgyaikat, dokumentumaikat elkobozzák, bérüket nem fizetik ki, de fizikai, szexuális és erkölcsi visszaélések is előfordulnak.

Számukra a Libanoni Karitász által működtetett biztonságos menedékházak nyújthatnak ideiglenes otthont, védelmet és reményt az újrakezdéshez. A segítséget kérők általában nagyon kritikus állapotban kerülnek be, többen állapotosok vagy újszülött gyermekükkel érkeznek. A házban szociális munkások, pszichológusok, jogászok segítik a lakókat problémáik megoldásában, irataik rendezésében, jogos bérük utólagos rendezésében.

A most indult támogatási program összértéke 9 millió forint. A projektet elindító szerződést Écsy Gábor, a magyar Karitász igazgatója és Paul Karam, a libanoni Karitász elnöke írta alá október 23-án Bejrútban.

 

Kép: mandiner 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre