Buszokat követel a migránskaraván

„Buszokat követelnek a Mexikóvárosban várakozó közép-amerikai migránskaraván tagjai, hogy az Egyesült Államok határához szállítsák őket” – közölték képviselőik csütörtökön az MTI szerint.

Jelenleg mintegy ötezer fő várakozik egy Mexikóvárostól délre eső stadionban. Képviselőik felkeresték az ENSZ mexikóvárosi irodáját, hogy buszokat követeljenek az út hátralevő részéhez. Arra hivatkoztak, hogy már túl hideg van, és az út is veszélyes a gyalogláshoz vagy stoppoláshoz.

Az ENSZ illetékesei most is tárgyalnak velük, habár az ENSZ-iroda zárva volt.

“Ez humanitárius válság, és őket egyáltalán nem érdekli” – hangoztatta a karaván egyik koordinátora az ENSZ irodájánál.

A mexikói hatóságok adatai szerint 4841 embert regisztráltak, közülük 1726 gyermeket. Többségük elutasította Mexikó ajánlatát a hatóságok szerint, miszerint maradjanak az országban. A karaván nagy része Hondurasból indult, de vannak köztük salvadoriak, guatemalaiak és nicaraguaiak is.

Mexikóváros körülbelül 1000 kilométerre fekszik az amerikai határ legközelebbi pontjától, a texasi McAllentől. Ennek ellenére tavasszal egy másik karaván inkább a még messzebb lévő Tijuana felé indult, hogy Kaliforniában lépjen be az Egyesült Államokba. Ők nagyjából 200-an maradtak, mire a határhoz értek.

(MTI, kép forrása: MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre