Fegyverek áldozatai

Több tízezer áldozatot követel Afrikában évente a fegyverkereskedelem, amely közvetve a helyi konfliktusokat szítja a térségben - derül ki a genfi székhelyű Nemzetközi és Fejlesztési Tanulmányok felsőfokú intézet irodájának jelentéséből.

A beszámoló a 2012 és 2017 közötti időszakot dolgozta fel. Egész Afrikát tekintve évente csaknem 140 ezer ember hal meg fegyveres konfliktusokban, közülük 45 ezren lőfegyverek által. Matthias Nowak, az intézet kutatója az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy a fegyvereket gyakran rosszul őrzött állami fegyverraktárakból lopják el vagy éppen kicsempészik onnan.

Ezek a fegyverek gyakran jutnak a térségben tevékenykedő szélsőséges iszlamista szervezetek, mint például a nigériai Boko Haram kezére. Tovább rontott ezen a helyzeten a Líbiában uralkodó káosz, amely 2011 óta tart, különösen az akkor már több évtizede kormányon lévő Moammer Kadhafi ellen elkövetett puccs, mert az ország déli határain keresztül szinte akadálytalanul folyik a fegyvercsempészet mindkét irányba.

Ennek köszönhetően több térségbeli ország destabilizálódott, így például Mali is, amelyet 2012-ben iszlamista kormányellenes lázadók szálltak meg, akiknek a kiűzésével az országban továbbra sem szűnt meg a fegyveres konfliktus.

A jelentés által említett országok, Bissau-Guineai Köztársaság, Mali, Niger, Burkina Faso és Mali, nemrég vagy jelenleg is háborús konfliktusok áldozatai és a nemzetközi bűnözés és a terrorizmus komoly fenyegetést jelent számukra. A tanulmány ezt a helyzetet főleg a korrupcióval és a gyenge állami jelenléttel magyarázza.

A kutatást finanszírozó Németország bejelentette, hogy évente 17 millió eurót biztosít a fegyverkereskedelem elleni harcra, az összeg nagy részét az afrikai kontinens nyugati részére – idézte az AFP a német külügyminisztérium illetékesét.

(MTI/AFP)

Iratkozzon fel hírlevelünkre