A terrorellenes harc új lépcsője

Magyarország csatlakozni kíván a terrorellenes adatbankhoz, amelyben az országok megoszthatnák egymással a terrorellenes harcban segítő információikat. Ezt a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója mondta az M1 aktuális csatornának.

Hajdu János jelenleg Moszkvában vesz részt a különleges szolgálatok, biztonsági szervek, rendészeti, rendvédelmi szervek vezetőinek XVII. konferenciáján. A rendezvényen Oroszország felhívta a többi ország figyelmét is arra, hogy a terrorellenes harc érdekében csatlakozzanak az adatbankhoz.

A tájékoztatásból az is kiderült, hogy a TEK 2010-es megalakulása óta részt vesz az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) rendezvényén. A konferencián az Iszlám Állam terrorszervezet mellett foglalkoztak az al-Kaidaval is. Mivel mindkét terrorszervezet meggyengült, ezért megnőtt az esélye annak, hogy összekapcsolódnak. Az említett szervezetekre jellemhő, hogy toborzótevékenységet folytat, gyakran toboroznak gyermekeket is. Mindezt próbálják a szolgálatok katonai és hírszerzési erővel akadályozni.

Hajdu kitért a visszatérő harcosok problémájára is, akik saját országukba vagy egy harmadik országba visszatérnek, és ott követhetnek, esetleg már követtek el terrorcselekményt. Éppen ezért is lenne nagy szerepe a közös adatbázisnak, hogy lássák más országok visszatérő harcosait is, fel tudják őket deríteni, és a határokon megállítani.

Tárgyaltak továbbá a vegyi fegyverek és a bakteriológiai fegyverek szerepéről is, amelyek nagy veszélyt jelenthetnek, ha a terroristák kezébe kerülnek.

Mindemellett kiemelt téma volt a drónok elhárítása is. Hajdu János ezzel kapcsolatban elmondta, hogy manapság már nemcsak a rendvédelmi szervek és elhárító szervek, hanem a terrorszervezetek is rendelkeznek drónképességgel. Az ezek elleni harcban a TEK főigazgatója szerint inkább azok az országok tudnak részt venni, amelyek jelentősebb anyagi forrással rendelkeznek.

A konferencián kitértek a kibertér veszélyeire is, mivel a terrorszervezetek is jó informatikai, hackertudással rendelkeznek. Hajdu János szerint ezen a területen is inkább a jobb gazdasági eredménnyel rendelkező országok tudnak hatékonyan fellépni.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre