Nincs hova elbújni

Elrendelte az orosz kormányfő, hogy a mobiltelefon-szolgáltatók 20 percen belül legyenek képesek megerősíteni a messenger-felhasználók telefonszámának hitelességét. Ha a szám a határidőn belül nem azonosítható, az üzenetközvetítő szolgáltatóknak kötelező lesz letiltaniuk a hívót.

A Dmitrij Medvegyev miniszterelnök által aláírt, fél év múlva hatályba lépő rendelet megköveteli a mobilszolgáltatóktól azt is, hogy nyomon kövessék, előfizetőik mely üzenetközvetítő alkalmazásra jelentkeztek be.

Oroszországban egyébként az elmúlt évek során megszigorították a kommunikáció feletti ellenőrzést. A mobiltelefon-szolgáltatókat egyebek mellett arra kötelezték, hogy hónapokig tárolják el a hívásokat és az üzeneteket. Egy másik vitatott jogszabály pedig lehetővé teszi, hogy aktivistákat csupán a közösségi médiában megjelent posztjaik alapján megbírságoljanak, vagy szabadságvesztésre ítéljenek.

Áprilisban az orosz hatóságok sikertelen kísérletet tettek a Telegram üzenetküldő szolgáltató blokkolására, amiért az nem volt hajlandó kiszolgáltatni kódolási kulcsait a Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak (FSZB).

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre