Szlovákia nem változtat a migrációval kapcsolatos álláspontján

Szlovákia semmilyen formában nem változtat a migrációval kapcsolatos eddigi álláspontján - szögezte le Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök arra reagálva, hogy hétfőn az egyik ellenzéki párt arra szólította fel a kormányt, hogy nyilvánítson egyértelmű véleményt az ENSZ migrációs egyezményéről, és ne írja alá azt.

 

A pozsonyi törvényhozás legkisebb ellenzéki pártja, a politikai irányultságát tekintve nehezen behatárolható, de egyértelműen bevándorlásellenes Család Vagyunk (Sme rodina) csoportosulás elnöke, Boris Kollár vállalkozó hétfőn sajtótájékoztatón szólította fel a kormányt, hogy tegye egyértelművé az ENSZ migrációs egyezményéről képviselt álláspontját, ne írja alá azt, s biztosítsa a lakosságot arról, hogy annak alapján sem fogad be migránsokat az országba. A párt képviselői, akik veszélyesnek minősítették az egyezményt, amely szerintük beavatkozik az egyes államok függetlenségébe, arra is felszólították Pellegrini kabinetjét, hogy az ügyben helyezkedjen hasonló álláspontra, mint a szomszédos országok. Az ellenzéki párt képviselői felszólításukkal vélhetően Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszternek az egyezménnyel kapcsolatban a múlt héten tett kijelentéseire reagáltak.

Lajcák, aki szeptemberig egy éven át az ENSZ Közgyűlésének elnöki posztját is betöltötte, a múlt héten gyakorlatilag védelmébe vette a migrációs egyezményt, amikor kijelentette: az egy olyan politikai dokumentum, amely semmit sem kényszerít a tagállamokra, s a migrációs politikáról szóló döntéseket az egyes államok hatáskörében hagyja. Lajcák szerint az egyezményben nem szerepel, hogy a migráció emberi jog lenne, sem pedig az, hogy nem kell különbséget tenni a legális és az illegális migráció között. A legnagyobb szlovák kormánypárt, az Irány (Smer) által külügyminiszternek jelölt Lajcák kijelentését és az ENSZ migrációs egyezményét a szlovák kormánykoalíció második legnagyobb pártja, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) is bírálta, hangsúlyozva, hogy a kormány azzal kapcsolatos hivatalos álláspontját a koalíciós tanács ülésén kellene megtárgyalni. A karrierdiplomata Lajcákot – aki korábban tagadta, hogy indulni készülne a jövő évi szlovákiai államfőválasztáson – a szlovák sajtó újabban ismét az egyik lehetséges elnökjelöltként emlegeti.

Peter Pellegrini az ellenzéki párt felszólítására a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek adott reakciójában hangsúlyozta: Szlovákia semmit sem változtat a migrációval kapcsolatos álláspontján, s az ő vezetése alatt álló pozsonyi kormány semmi olyat nem tesz, ami gyengítené az ország függetlenségét. “A kormány továbbra is elutasítja a kvótákat és a migránsok kötelező elosztását” – jelentette ki Pellegrini, aki ugyanakkor élesen elutasította, hogy a közelgő helyhatósági választások előtt bárki is ok nélkül a migráció témájával ijesztgesse a lakosságot. A szlovák kormányfő – a TASR által idézett reakciójában – az ENSZ migrációs egyezményéről nem tett konkrét említést.

Az ENSZ migrációs egyezményéről a világszervezet 193 országa 2016 szeptemberében egyezett meg. Annak deklarált célja a bevándorlás biztonságossá és legálissá tétele. Olyan kérdésekkel foglalkozik, mint a bevándorlók védelme, integrálásásuk új országuk társadalmába, illetve a saját országukba való visszajuttatásuk.

Az Egyesült Államok Donald Trump elnökké választása után már nem vett részt a dokumentum elfogadásának folyamatában, a magyar kormány pedig júliusban jelentette be, hogy kilép belőle. Az osztrák kormány a múlt héten jelentette be, hogy ugyanígy tesz, és Lengyelország is hasonló lépést fontolgat, Andrej Babis cseh kormányfő pedig a múlt héten közölte: javasolni fogja, hogy a dokumentumot Csehország se írja alá. A dokumentumot a tervek szerint decemberben írják alá Marokkóban.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre