Rétvári Bence: “Ne játsszanak a magyar fiatalok jövőjével!”

Rétvári Bence a kormány nevében szólalt fel egy LMP-s képviselő kérdéseire válaszolva hétfő délelőtt a Parlamentben. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Soros-egyetemről is beszélt.

A napirend előtti kérdéseknél a kormány nevében szólalt fel Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a magyarországi egyetemek helyzetéről. Mint elmondta, sokkal stabilabb az egyetemek gazdálkodási helyzete, magasabbak a bérek, 2010 és 2019 között a felsőoktatási források 46%-kal emelkedtek, amit leginkább hallgatókra költenek, de az ott dolgozók bére is emelkedett. A politikus az LMP-s képviselő felszólalására reagálva azt mondta, beismerésnek veszi, hogy a tandíj bevezetéséről beszél. Mint kifejtette, a Fidesz-KDNP-nek köszönhető az is, hogy nincs általános tandíj. Rétvári szerint az LMP nagyon rossz helyzetben van, jelenlegi politikájuktól minden korábbi elnökük vagy társelnökük elhatárolódik, ebben a kétségbeesett helyzetükben gyártanak álhíreket. “Ne játsszanak a magyar fiatalok jövőjével azáltal, hogy álhíreket terjesztenek!” – szólította fel őket az államtitkár.

“Feláll és azt mondja nekem, hogy nem fejlesztési típusú beruházások vannak, két nappal azután, hogy a Jaguar Magyarországra hozza a fejlesztési központját?” – kérdezte Rétvári, arra utalva, hogy hétvégén jelentették be, hogy Budapesten lesz a legnagyobb nagy-britanniai autóipari vállalat, a Jaguar új műszaki fejlesztő központja. A jövő év elején megnyíló központban első lépésben 100 magyar mérnök dolgozik majd az elektromos meghajtás és az informatikai fejlesztés területén, a budapestihez hasonló központja a Jaguárnak csak Nagy-Britanniában, Írországban, Észak-Amerikában és Kínában van.

Idén 62 ezer diákot vettek fel állami finanszírozású helyre, nőtt a felsőoktatásba felvett hallgatók száma is, és az államilag finanszírozott helyekre felvettek száma is, a legnagyobb mértékben az informatika szakon. 

Rétvári Bence arra is reagált, hogy az LMP-s képviselő szerint a Soros-egyetemen van hazánkban a legszínvonalasabb oktatás. “Amit a Soros Egyetem kapcsán mondott, ami Amerikában egy faházban működik, az lenézése a teljes magyar felsőoktatási szférának” – jelentette ki Rétvári Bence.

Iratkozzon fel hírlevelünkre