A Boko Haram elől nincs menekvés

Október 31-én, Nigériában, a Boko Haram terrorcselekményei miatt ideiglenesen áttelepített embereknek fenntartott menekülttáborban 8 halálos áldozatot követelt az iszlamista szélsőségesek legújabb rajtaütése. 

 

 

A hivatalos szervek megerősítették, hogy Északkelet-Nigériában legalább nyolc halálos áldozata van az október 31-i, dalori menekülttáborban történt legújabb Boko Haram-támadásnak.

Míg a hivatalos közlemények nyolc halottról számolnak be, az International Christian Concern forrásai szerint a szemtanúk 13 áldozatról is beszélnek. A túlélők elmondása alapján a támadó csapat tucatnyi fegyveresből állhatott, akik, miután a dalori tábor őreit könnyedén harcképtelenné tették, a sátrak közé hatolva elkezdték az ott élőket támadni. Az akciónak sok halottja és még több sérültje van.

A tábori vezetők szerint több nő még mindig nem került elő a támadás óta és félő, hogy a szélsőségesek elrabolhatták őket.

A Boko Haram kilenc éves működése alatt több, mint 20 ezren vesztették életüket, 4000 nőt raboltak el, és több, mint 2 millióan hagyták el otthonaikat. Az október végi támadás tragikumát mélyíti, hogy a táborban élő emberek nagy része épp a radikális iszlamisták miatt kényszerült áttelepülni. 

A Boko Haram aktivitásán és az utóbbi időben megsokasodó fuláni támadásokon túl Nigériában komoly fenyegetést jelent az éhínség is. A 2019 februári elnökválasztás miatt a kormány korábban elrendelte, hogy a veszély ellenére az áttelepült polgárok térjenek vissza lakóhelyükre szavazni. Azokban a táborokban, ahol az ezzel kapcsolatos aggodalmaikat, kritikáikat megfogalmazták az emberek, majd visszautasították a hazatelepítést, az állam megvonta az amúgy is kevés ellátmányt és segítséget, komoly élelmezési gondokat okozva ezzel.

Az ENSZ szerint Nigéria észak-keleti térsége az egyik legkomolyabb humanitárius krízis sújtotta hely ma a világban. Több, mint 7 millió embernek van szüksége a segítségnyújtásra.

Varga Gergő Zoltán

 

Forrás és kép: ICC, Reuters

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre