Harcias vegák a farmereket és a henteseket támadják

A húsipar lett az állatok jogait védő szervezetek céltáblája, mivel a vegetarianizmus egyre népszerűbb a britek körében.

A brit vegán mozgalom a hentesektől a vágóhidakon át a gazdaságokig mindenhol húsipar elleni tiltakozó akciókat szervez, aktivistái arra próbálják rávenni az embereket, ne fogyasszanak húst.

A vegánok száma Nagy-Britanniában 2011 óta megnégyszereződött, 650 000-re nőtt. Az étrendjüket lecserélők  közül egyre többen vannak azok is, akik az állatok jogainak fokozottabb figyelembe vételére összpontosítanak.

Az Earthlings mozgalom csoportjai rendszeres tiltakozásokat szerveznek 27 brit, és világszerte 50 másik városban. A mozgalom alapítója szerint a vegetarianizmus régebben még csupán étrendi és egészségügyi kérdés volt, de a modern vegánok már úgy látják, többről, az állatok jogairól és  felszabadításáról szól.

Az Earthlings tiltakozásai békések, maszkos kampányosok laptoppal a kezükben körbe állnak és szörnyű vágóhídi videókat mutogatnak. Erre a hétvégére  a londoni Leicester square-n lévő Burger King-hez, a McDonald’s-hoz Camdenben, valamint Brightonban szerveztek tiltakozó akciókat.

Vannak olyan vegán csoportok, amelyek militánsabb megközelítést alkalmaznak. A Direct Action Everywhere-nek (DxE), amelyet az Egyesült Államokban alapítottak 2013-ban, jelenleg öt részlege van Nagy-Britanniában. Az egyik közülük a múlt hónapban megszállta a Brighton-i Tesco egyik részlegét, és 30 tüntető „ csendes tiltakozást” rendezett.

Egyes gazdák vitatják az erőszakmentességre vonatkozó állításokat. John Wood, a Dorset-i gazda, létrehozta a Facebook Meat & Greet oldalát a bárány és a marhahús népszerűsítésére, de azt mondja, hogy ezután harcias militáns vegánok célpontjába került.

(The Sunday Times)

  ”