Friedrich Merz lehet a CDU következő elnöke

A legfrissebb felmérések szerint a németek legnagyobb része Friedrich Merz volt parlamenti frakcióvezetőt választaná meg a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökének.
Friedrich Merz 2000-től 2002-ig volt a CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) közös Bundestag-frakciójának vezetője. A tisztséget Angela Merkel vette át tőle. Ezután fokozatosan kivonult az országos politikából, és 2009 óta szüneteltette hivatásos politikusi pályafutását.

A CDU konzervatív irányzatához sorolt politikusra a német választók 38 százaléka szavazna a Bild am Sonntag című vasárnapi lap megbízásából készített közvélemény-kutatás szerint. A párt szavazótáborán belül pedig 44 százalékos az országos politikába közel tízévnyi szünet után visszatérő volt frakcióvezető támogatottsága.

A második helyen 27 százalékos támogatottsággal Angela Merkel szövetségeseként számon tartott Annegret Kramp-Karrenbauer főtitkár áll. A CDU bázisában 39 százalékos a támogatottsága.

A harmadik Jens Spahn egészségügyi miniszter. A 38 esztendős elnökjelöltre a németek 13 százaléka, a CDU-szavazók 9 százaléka voksolna.

A CDU elnökének megválasztására a december 7-én kezdődő hamburgi kongresszuson kerül sor.
A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) összeállítása szerint a jelöltek a következő hetekben regionális konferenciákon és párton belüli szervezetek tanácskozásain mutatják be programjukat.

A lap szerint az erőviszonyokat nem lehet pontosan felmérni, de a jelenlegi állás szerint nagyon valószínű, hogy a küzdelem Friedrich Merz és Annegret Kramp-Karrenbauer között fog eldőlni, szerintük Jens Spahnnak nincsen esélye a pártelnöki pozíció megszerzésére. A tisztség betöltéséről a kongresszus 1001 küldöttje dönt majd titkos szavazással.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre