Japán célja, hogy jobban kitárja az ajtót a kékgalléros külföldi munkavállalók előtt

Shinzo Abe miniszterelnöke kabinetje pénteken jóváhagyta azt a jogszabálytervezetet, amely alapján megnyílik az ajtót a tengerentúli kékgalléros munkavállalók előtt a munkaerőhiánnyal küszködő ágazatokban.

Japánban a bevándorlásról szóló vita akkor melegszik fel, amikor az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump a témát a jövő heti kongresszusi választások középpontjába helyezte.

A bevándorlás már régóta tabu mivel sok  japán díjazza az etnikai homogenitást, de az öregedő, zsugorodó népesség valósága kihívást jelent ezen nézetekre.

Abe Liberális Demokrata Pártjának aggodalmai ellenére a parlament valószínűleg elfogadja az évtizedek óta legszigorúbb munkaerőpiaci törvény revízióját az évtizedek óta.A felülvizsgált törvény két új vízumkategóriát teremtene a külföldiek számára a munkaerőhiánnyal küzdő ágazatokban. Bár nem írják le, több mint egy tucatnyi ágazatban várható a könnyítés, a gazdálkodástól és az építkezésektől a szállodákig és az ápolásig.

Takashi Yamashita igazságügyminiszter csütörtökön kizárta, hogy konkrét számokról beszéljen, de a média szerint  500 000 kékgalléros munkavállaló foglalkoztatása engedélyezhető, ami a 40 százaléka a most Japánban dolgozó 1,28 millió külföldi vendégmunkásnak.

Az első vízumkategóriába tartozó munkavállalóknak bizonyos szintű készségekkel és a japán nyelvtudással kell rendelkezniük és családtagjaik nem tarthatnak velük.

De a magasan képzett munkavállalók a második vízum kategória kedvezményezettjei már hozhatják a családjukat és tartózkodási engedélyt is kapnak. (Reuters)

Iratkozzon fel hírlevelünkre