Asia Bibit felmentették, szabadon távozhat

A CNN hírcsatorna beszámolója szerint a Pakisztáni Legfelsőbb Bíróság felmentette Asia Bibit, a keresztény nőt, aki közel nyolc évet töltött halálsoron. Az ötgyermekes édesanyát (egyik leányát a fenti képen láthatjuk) 2010-ben ítéltek kötél általi halálra a pakisztáni istenkáromlásról szóló törvény alapján. Az indoklás szerint a vádlott muszlim vallású kolléganőivel 2009-ben folytatott vitája során dehonesztáló megjegyzést tett Mohamed prófétára.

A konfliktus oka az volt, hogy a muszlim nők nem voltak hajlandók abból a vizeskancsóból inni, amit Asia Bibi megérintett azért, mert ő nem muszlim. Asia Bibi ezt szóvá tette, ami feldühítette kolléganőit, és megvádolták istenkáromlással, mert nem tetszett nekik, hogy Asia „bosszút állt” – írja a CNN.

A felmentő ítéletet szerdán hozta a Legfelsőbb Bíróság.

„Ezek a vádak keresztény identitása miatt születtek meg, és minden alapot nélkülöző, hamis vádak voltak” – szögezte le David Curry, a keresztény kisebbségek jogaiért küzdő Open Doors igazgatója. Az ítélet hallatán

„megkönnyebbülten sóhajthattunk fel és reméljük, hogy Pakisztán további lépéseket tesz majd a vallásszabadság és az emberi jogok kiszélesítéséért az országban” – tette hozzá. 

Asia Bibi esete világszerte óriási felháborodást váltott ki. Minden jelentősebb jogvédő szervezet, és vezető politikusok is felszólaltak az érdekében. A Pakisztánban is ellentmondásosnak tartott istenkáromlás törvényt körülvevő viták agresszív reakciókat is szültek: helyi szélsőséges csoportok korábban több merényletet is elkövettek, és most is erőszakos cselekményeket helyeztek kilátásba, amennyiben Asia Bibit érintően felmentő ítélet születik.

Source: CNN

Iratkozzon fel hírlevelünkre!