Nincsenek veszélyben a szociális alap forrásai

2021 után a Magyarországnak adható kohéziós források nagysága 24-25 százalékkal csökken. A tervek szerint azonban a szociális alap forrásait ez az elvonás kevésbé érintené - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára egy nyíregyházi konferencián.

Vitályos Eszter beszélt arról is, hogy az Európai Bizottság által májusban közzétett tagállami költségvetés-tervezete szerint 2021 és 2027 között mintegy 19,5 milliárd euró támogatásra számíthat majd Magyarország.

A kormány közben azon dolgozik, hogy minél kisebb legyen ez a csökkenés – tette hozzá.

Jó hírnek nevezte viszont, hogy a forráselvonás kisebb mértékben érinti az Európai Szociális Alap forrásait. Ez azt jelenti, hogy az Európai Bizottság továbbra is nagy figyelmet fordítana például a különböző humán képzésekkel kapcsolatos fejlesztésekre és az ilyen jellegű szolgáltatások erősítésére.

A tájékoztatás szerint a jelenlegi Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programban (EFOP) 952 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre oktatási, kulturális, egészségügyi, szociális, társadalmi felzárkózási programok, valamint különböző transznacionális együttműködések támogatására, finanszírozására. Ha 2021 után ez a program a mostani formában halad tovább, akkor nagyjából ugyanezek a területek lesznek majd támogathatóak. Az erről szóló tárgyalások már megkezdődtek a szakállamtitkárokkal a minisztériumon belül.

Vitályos Eszter kitért arra is, hogy a projektek között számos olyan is fellelhető, amely illeszkedik az EU 2020 stratégiájához. Példaként hozta fel a korai iskolaelhagyás csökkentésére vagy a leszakadó területek felzárkóztatására irányuló terveket. A pályázatok győzteseit egyébként már kihirdették, a 952 milliárd forintos EFOP-forrás le van kötve, jelenleg a projektek végrehajtása zajlik.

Vitályos Eszter az Örökség, ami összeköt – Szent László emlékezete Közép-Európában című projekt vándorkiállításán a Szent László királyt övező kultuszt kiemelve arról beszélt, a lovagkirály uralkodása alatt biztosította az ország egységét, püspökségek és apátságok alapításával megerősítette az egyházat, sőt, személye az első keresztes hadjárat vezetőjeként is felmerült. Hozzátette, hogy Szent István király munkáját folytatva megerősítette a magyar nemzetet Európában, ő volt a magyar uralkodói eszmény egyik legtökéletesebb megtestesítője.

Az államtitkár a projektről elmondta, hogy a mintegy 50 millió forintos támogatású program a Szent László-legendát mutatja be vándorkiállítások, tanulmányutak, szakmai anyagok, kutatási alprogramok és különböző tematikus találkozók segítségével.

(MTI, Fotó: Pixabay)

Iratkozzon fel hírlevelünkre