Így vagy úgy, de viszik a szemetet

A kormány biztosítja a szemétszállítást és fenntartja a rezsicsökkentést - jelentette ki a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Kontrát Károly felháborítónak tartja, hogy a Zöld Híd Nonprofit Kft. nem látja el szerződésben vállalt feladatát, nem szállítja el a szemetet több mint 100 településről és a megbízást sem adja át. A céget irányító Gémesi Györgyöt az LMP színekben indult gödöllői polgármester szerinte politikai játszmába kezdett, de leszögezte, hogy a kormány nem enged a zsarolásnak, és a szemét nem marad elszállítatlanul.

A katasztrófavédelem ugyanakkor az ország egész területén felkészült a hulladékszállítás megszervezésére, illetve elvégzésére – mondta Góra Zoltán az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) főigazgatója.

Az InfoRádiót az érintett Zöld Híd Kft. megbízott ügyvezető igazgatója, Gyenes Szilárd arról tájékoztatta, hogy péntektől beszüntetik a hulladékszállítást, mert nem kapták meg az eddig elvégzett munka fedezetét a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt.-től. A lépést azzal indokolta, hogy kiszolgáltatott helyzetben vannak, mert a cégnek megszűnt a közvetlen bevétele, nem bocsát ki számlát, a lakosság az NHKV Zrt.-nek fizeti be a közszolgáltatási díjat.

A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter már azt mondta, hogy nem engednek az üzleti érdekű zsarolásoknak, ezért ragaszkodnak a rezsicsökkentéshez, és ha kell, akár a katasztrófavédelem is képes átvenni a szolgáltatás biztosítását. Hangsúlyozta, hogy a cél azonban nem ez, és kilátásba helyezte, hogy a kormány a szükséges konszolidációhoz forrást is biztosít majd. Ezen felül létrejön egy bizottság, emely egy héten belül jelentést tesz a helyzetről.

Az OKF pénteken egyeztetésre hívta a Zöld Híd és az NHKV képviselőit. Az egyeztetés után kiadott közleményben az OKF azt írta: a katasztrófavédelem az egyeztetésen felmérte, milyen feltételekkel biztosítható a hulladékszállítás hétfőtől a Zöld Híd Kft. ellátási területén, vagyis 116 településen.

Közben a Fidesz felszólította Gémesi Györgyöt, Gödöllő polgármesterét, az Észak-Kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás elnökét, hogy vállalja a felelősséget a hulladékügyben előállított helyzetért, szerintük ugyanis a tarthatatlan helyzet egyértelmű felelőse a Zöld Híd vezetése, amely évek óta “politikai ügyet generál a hulladéktémából” – jelentette ki Vécsey László, jelezve: a hulladékgazdálkodási társulási tanács elnöke Gémesi György gödöllői polgármester, az Új Kezdet ellenzéki párt elnöke, aki az LMP-vel választási szövetséget kötött. A Zöld Híd ügyvezető igazgatója pedig Gyenes Szilárd, aki Gémesi György alpolgármestere volt, és egyébként az LMP országgyűlési képviselőjelöltjeként indult a választáson – tette hozzá.

Gémesiék szerint viszont a háromnapos egyeztetések, és a vállalás ellenére sem jelent meg hétfőn a katasztrófavédelem. Ő és Gyenes Szilárd úgy fogalmaztak, elkötelezettek a hulladékgazdálkodás teljesítése mellett, és szakmailag minden tekintetben együttműködnek, hogy minél hamarabb működjön a szemétszállítás. Gyenes tudatta, a jelenleg meglévő üzemanyagkészletből még körülbelül egy hétig el tudják vinni a szemetet az óvodákból, iskolákból, egészségügyi intézményekből, valamint a temetők környékéről.

(MTI, Fotó: Pixabay)

Iratkozzon fel hírlevelünkre