Mi történik a Kereszténydemokrata Unióval?

Több mint ötven éve nem volt ennyire mélyponton a CDU, mint a vasárnapi hesseni választási eredményével. Vajon mi állhat a markáns gyengülés hátterében?

A Századvég Alapítvány vezető kutatója, Pócza István a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című  keddi műsorában úgy vélekedett: a Kereszténydemokrata Unió (CDU) a vasárnapi hesseni választásokon elért gyenge eredménye miatt lépéskényszerbe került, ez pedig a kancellár pártelnöki pozíciójáról való lemondásához vezetett, amely “szinte példátlan a német politikatörténetben”.

Hangsúlyozta: Angel Merkel jelenleg két dolgot szeretne: méltósággal távozni és kijelölni saját utódját. 

Merkel lemondásával az Európai Parlamentben fontos szerepet játszó német-francia tengely is meggyengülhet – helyezte kilátásba a kutató.

Hozzátette: egyrészt Merkel már nem pártelnök, így elveszítheti a kontrollt a CDU európai parlamenti képviselői felett, másrészt Emmanuel Macron francia elnök kedveltsége a kancelláréhoz hasonlóan folyamatosan csökken. 

A CDU és Angela Merkel által elért gyenge teljesítményt a német társadalom és tágabb értelemben a nyugat-európai gondolkodás változásának tekinthetjük-e? Nem felejthetjük el, hogy a CDU gyökereit és karakterét tekintve a keresztény értékrendet képviselő erő Németországban. Amennyiben a párt következetesen hordozza a kereszténység értékeit, úgy csak arra lehet következtetni, hogy az emberek fordultak el a kereszténység evangéliumi irányvonalától.

A másik lehetőség, hogy maga a CDU puhult fel, és az előnyös érvényesülés érdekében, a társadalomban történt szellemi változásokat lekövetve, már csak nyomokban engedte látni és láttatni a kereszténység alapértékeit. Talán ez a változás ad magyarázatot arra, hogy miért lehetséges, hogy a CDU a hesseni választásokat a Zöldekkel tudta megnyerni, akik nem a keresztényi értékek mentén alakítják ki identitásukat.

A  CDU nagy átváltozáson esett át családpolitika terén is. A párt hosszú időn át elutasította az egyneműek házasságát. 2001-ben mégis bevezették a hetero- és homoszexuális párok számára a bejegyzett élettársi kapcsolatot. Ennek ellenére a CDU továbbra is amellett érvelt, hogy házasság kizárólag nő és férfi esetében értelmezhető. Ez az érvelés nem tartott sokáig: 2017-ben a párt megszavazta az azonos neműek házasságának bevezetését Németországban, amely hozzáállás korántsem nevezhető a keresztény értékrend melletti kiállásnak.

A vasárnapi hesseni választásokon az előzetes eredmények szerint a CDU kapta a legtöbb szavazatot (27 százalék). Ez a kereszténydemokraták több mint fél évszázada leggyengébb eredménye Hessenben, de elegendő ahhoz, hogy ismét kormányt alakíthassanak eddigi partnerükkel, a Zöldekkel (19,8 százalék). Az SPD ugyancsak 19,8 százalékos eredményt ért el, ami a párt számára történelmi mélypont. A CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) 13,1 százalékot kapott.

(forrás: MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre