Magyar Nemzeti Levéltár: Reformáció 500

Elektronikus adatbázis, tárlatok, konferenciák és országos diákvetélkedő is megvalósult a reformáció 500. évfordulója alkalmából elindított Reformáció MNL című projektben, amelynek ünnepélyes záróeseményét kedden tartották a Magyar Nemzeti Levéltárban Budapesten.

A Magyar Nemzeti Levéltár 2016 és 2018 között a Magyar Kormány által létrehozott Reformáció Emlékbizottság támogatásával minden levéltári területre kiterjedő projektet valósított meg. A projekt alapját képező tudományos forrásfeltárás mellett számos kiadvány, elektronikus adatbázis, különböző programok, kiállítások, konferenciák és országos diákvetélkedő valósult meg. 

A Reformáció Emlékbizottság 2014 után egyre intenzívebben annak szentelte a forrásait, az idejét és a figyelmét, hogy mindazt a szellemi terméket, ami Magyarországon, tágabban a magyar nyelvterületen, a Kárpát-medencében és azon kívül keletkezett, összegyűjtse, dokumentálja és közkinccsé tegye. A tudósok a minőség mellett elképesztő mennyiségű kincset találtak a nagy központok mellett a kicsi, eldugott egyházközségekben is – mondta el Balog Zoltán, a Reformáció Emlékbizottság ügyvezető elnöke a projektet záró keddi eseményen.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre