Trump szerint a média a nép ellensége

A nép igazi ellenségének nevezte a médiát Donald Trump amerikai elnök Twitter-üzenetében.

Feltételezhetően az amerikai elnök a bírálóinak küldött levélbombák és a pittsburghi zsinagógában történt lövöldözés kapcsán írta azt, hogy az Egyesült Államokban nagy düh tapasztalható, és ennek kiváltó oka részben a pontatlan, olykor pedig a hamis hírek terjesztése.

Trump szerint “az Álhír Médiának, az Emberek Igaz Ellenségének” fel kell hagynia nyilvánvalóan ellenséges magatartásával, és tisztességesen kell beszámolnia a hírekről. Ez nagyban hozzájárulna az országban érezhető harag és felháborodás lángjának eloltásához, ami majd “összehoz minden oldalt” – közölte országa politikai megosztottságra utalva.

Múlt héten tucatnyi, csőbombát tartalmazó csomagot találtak az Egyesült Államok több államában és Washingtonban. A bombák címezettjei között volt Barack Obama volt demokrata párti elnök, külügyminisztere, Hillary Clinton, James Clapper, az amerikai hírszerzés volt igazgatója, Robert de Niro színész és Soros György milliárdos, valamint a CNN New York-i irodaépülete. Valamennyien egyébként Donald Trump amerikai elnök heves bírálói.

Hétfőn újabb gyanús csomagra leltek egy atlantai postahivatalban, a küldeményt a CNN atlantai központjának címezték. Szombaton pedig 11 ember meghalt egy lövöldözésben a pittsburghi Élet Fája zsinagógában.

Az amerikai elnököt az esetek miatt számos bírálat érte, retorikáját tették felelőssé az erőszakos, illetve erőszakos szándékú cselekményekért.

Az AP amerikai hírügynökség rámutatott, hogy bár Trump elítélte a politikai indíttatású erőszakot és egységre szólított fel, a közelgő november 6-i félidős kongresszusi választások tudatában az elnök nem hagyott fel heves bírálataival a demokraták és a vele kritikus médiával szemben.

“Láthattuk a sajtó erőfeszítéseit az utóbbi órákban, hogy egy egyén sötét cselekedeteit politikai előnyök gyűjtésére használja velem és a Republikánus Párttal szemben” – hangoztatta egy múlt heti kampányrendezvényen. Hívei válaszul a CNN-t becsmérlő jelszavakat skandáltak.

Egy szombati rendezvényen Trump Hillary Clintont és Maxine Waters kaliforniai kongresszusi képviselőt támadta, vasárnap pedig a Tom Steyer milliárdos üzletembert becsmérelte a Twitteren. Mindhármuknak címeztek levélbombát a múlt héten.

Jeff Zucker, a CNN elnöke is Trump retorikáját tette felelőssé a levélbombákért és a pittsburghi támadásért. Elmondta, hogy a Fehér Házban semennyire sem értik, hogy milyen súlya van a média elleni támadásoknak.

Az amerikai elnök egy vasárnapi Twitter-bejegyzésben azonban hárította a felelősséget, kijelentette: az álhírek készítői mindent megtesznek, hogy a republikánusokat, a konzervatívokat és őt tegyék felelőssé az ország megosztottságáért és a gyűlölködésért, amelyek – Trump szerint – nem új keletű problémák. Mi több – folytatta – az álhíreket közlő média okoz olyan problémákat, amelyeknek következményeit fel sem fogják.

(MTI, Fotó: Pixabay)

Iratkozzon fel hírlevelünkre