Donald Trump cseh felesége

Aktát vezetett Donald Trumpról az egykori csehszlovák állambiztonsági hivatal

Aktát vezetett Donald Trump jelenlegi amerikai elnökről az egykori csehszlovák kommunista állambiztonsági hivatal (StB). Trump az után került az Állambiztonság látókörébe, hogy 1977-ben feleségül vette a cseh származású Ivana Zelníckovát - írja friss számában a Respekt című cseh liberális politikai hetilap.

Az StB rendkívül befolyásos emberként tartotta számon Trumpot, akinek komoly politikai ambíciói vannak, mérlegeli az elnökválasztáson való későbbi indulást is – jegyzi meg az újság.

Az Ivana elnevezésű aktát 1978-ban az StB gottwaldovi (ma: Zlín) irodája hozta létre. Később az akta bővítésébe a csehszlovák felderítés is bekapcsolódott.

Az első időkben a csehszlovákok azt szerették volna feltérképezni, milyen kapcsolatai vannak a Trump családnak a korabeli amerikai hatalommal, s milyen gazdasági háttérrel rendelkezik a család.

Az első években a legfőbb információforrás Ivana édesapja, Milos volt, aki együttműködött az StB-vel. A Respekt szerint a szülők évente több alkalommal is ellátogattak Trumpékhoz, s az Egyesült Államokban szerzett ismereteiről az apa mindig részletesen beszámolt az állambiztonságnak.

Az értesülések a nyolcvanas években váltak részletesebbekké, konkrétabbakká, amikor az StB már négy forrásból kapott tájékoztatást Trumpról. Az információk többnyire olyan személyektől származtak, akik ismerték Ivanát vagy a család cseh ágának más tagjait. 

Az aktákban található jelentések szerint Donald Trump először 1986-ban mérlegelte az elnökválasztáson való indulást, de ez korára való tekintettel – 41 éves volt akkor – még nem volt reális.

Vlastimil Danek, az StB gottwaldovi irodájának korabeli parancsnoka a Respektnek megerősítte, hogy valóban foglalkoztak Trumppal. 

A lap által megszólított történészek azt állították, hogy az aktában nincsenek semmiféle “robbanékony” információk, s nincs szó arról, hogy Trump vagy felesége bármiképpen is együttműködött volna a csehszlovákokkal.

Donald Trumpot 2016-ban választották meg az Egyesült Államok elnökévé a Republikánus Párt színeiben. 

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre