Ferenc pápa: a szeretettel nem szabad tréfálni

A „Ne törj házasságot!” parancsolatról elmélkedett a katolikus egyházfő hagyományos szerdai katekézisében, melyek során a pápa ezekben a hetekben a tízparancsolatot veszi sorra. 

Ferenc pápa a Szent Péter téren összegyűlt hívek előtt arról beszélt: a hatodik parancsolat „határozott felszólítás a hűségre, hiszen hűség és állhatatosság nélkül egyetlen emberi kapcsolat sem igaz”. Hangsúlyozta: a szeretet épp akkor mutatkozik meg, amikor túllépünk saját haszonkeresésünkön, amikor maradéktalanul mindent odaadunk. A hűséget mint a szabad, érett, felelős emberi kapcsolat jellemzőjét írta le. 

A katolikus egyházfő elmélkedésében kiemelte: a házaséletre szóló hivatás megkívánja, hogy alaposan átgondoljuk kapcsolatunkat, és jegyesi időszakot igényel. „A jegyesekben ki kell alakulnia annak a bizonyosságnak, hogy kapcsolatukban ott van Isten keze, mely megelőzi és kíséri őket”, Isten hűséges szeretetének szilárd alapjára kell építeniük. Éppen ezért – mondta a pápa – „mielőtt részesülnének a házasság szentségében, alapos felkészülésre, mondhatni katekumenátusra van szükségük, mert

a szeretetben leélt élet forog kockán, a szeretettel pedig nem szabad tréfálni”.

Visszatérve a hűség fogalmához, Ferenc pápa kifejtette: a hűség életmód, életstílus. Becsületesen dolgozunk, őszintén beszélünk, gondolatainkban és tetteinkben hűek vagyunk az igazsághoz. Ha hűséggel átszőtt életet élünk, megmutatkozik életünk minden területén, és arra késztet, hogy hű és megbízható emberek legyünk minden élethelyzetben. 

Hangsúlyozta azonban azt is: a hűségben leélt élethez nem elegendő emberi összetevő, meg kell hívnunk életünkbe Isten hűségét is. „Őbenne, egyedül őbenne létezik a fenntartás és meggondolás nélküli szeretet, a zárójelek nélküli, teljes önátadás és a maradéktalan elfogadás állhatatossága” – mondta katekézisében Ferenc pápa.

A teljes beszéd ide kattintva olvasható. 

Iratkozzon fel hírlevelünkre