Tüntető kopt szerzetesek ellen léptek fel az izraeli hatóságok

Tiltakozó kopt ortodox keresztény szerzeteseket bántalmaztak izraeli rendőrök a jeruzsálemi Óvárosban található Deir asz-Szultán-kolostornál szerda reggel, a Szentsír-bazilika bejáratához közel, adta hírül több közel-keleti hírportál és a kopt ortodox egyház is.

 

A szerzetesek azért tiltakoztak, mert az izraeli hatóságok saját kezükbe vették az ő állításuk szerint a kopt egyház tulajdonában álló kolostor felújítását.

A közösségi médiában több videót és fotót is posztoltak a történtekről. A felvételeken látszik, amint az egyik papot, Macarius Orshalemy-t a földre szorítják, majd elcipelik. A független Middleeast Eye-hírportál szerint több papot botokkal ütöttek, amiért megpróbálták megakadályozni az Izraeli Régészeti Hatóság munkásainak bejutását az épületbe. Orshalemy-t később elengedték a jeruzsálemi egyiptomi követség kérésére.

A Deir asz-Szultán-kolostor a Szentsír-bazilika felett található, és jelenleg az etiópiai egyház igazgatja az épületegyüttest, annak ellenére, hogy az Izraeli Legfelsőbb Bíróság 1971-ben hozott ítéletében a kolostor kizárólagos tulajdonosaként a Jeruzsálemi Kopt Ortodox Patriarchátust nevezi meg. A jelenlegi izraeli vezetés azonban a kopt ortodox egyház szerint figyelmen kívül hagyja ezt a döntést, és teljes mértékben a kolostorban élő etióp szerzetesek kezére akarja átjátszani a két kápolnát és az etióp ortodox szerzetesek 26 celláját. Az etióp ortodox egyház nem ismeri el a koptok követeléseit.

A helyi kopt ortodox egyház elöljárója, Antonius püspök a Middleeast Eye portálnak azt nyilatkozta: az etióp papok, akik a koptok vendégeiként éltek ott, kihasználva az egyiptomi szerzetesek távollétét, lecserélték a zárakat, így a koptokat kirekesztették. Mindezt az izraeli hatóságok beleegyezésével tették, az izraeli katonaság védelme alatt.

A püspök szerint ez megtorlás volt, amiért Egyiptom 1967-ben háborút indított Izrael ellen. Azóta küzd a kopt egyház a kolostor feletti jogai visszaszerzéséért. Jelenleg az épületben mindössze egy kopt ortodox szerzetes él, míg legalább 15 etióp szerzetes. Antonius püspök úgy véli, Izrael részrehajló az etióp szerzetesekkel, mert Addisz-Abebával szívélyesebb viszonyt ápol az izraeli kormány, mint Kairóval.

A képre kattintva galéria nyílik!

A tulajdonjogi vita az Oszmán Birodalom idejére nyúlik vissza

A Deir asz-Szultán-kolostort 335-ben építtette Nagy Konstatnin római császár. A 7. században a koptok állítása szerint azt nekik adományozta Abd al-Malik ibn Marwan szultán, így lett a kolostor elnevezése a “Szultán kolostora”. A 12. században a híres Szaladin, Egyiptom és Szíria első szultánja, az Ajjúbida Birodalom megalapítója, megerősítette a kopt egyházat tulajdonosi jogaiban.

Az etióp szerzetesek még a 17. században érkeztek a kolostorba, amikor az akkor a területet uralma alatt tartó oszmán hatóságok magas adói miatt arra kényszerültek, hogy eladják egyházi ingatlanaikat az örmény és a görög katolikus egyházaknak. Az akkor a Deir asz-Szultán-kolostorban élő kopt szerzetesek pedig befogadták őket.

“Egyetlen dokumentumuk sincs, amely bizonyítaná a tulajdonjogukat a kolostorra, míg minket nem engednek be az épületbe” – mondta el a püspök a hírportálnak. “Még én sem imádkozhatom ott, pedig a Kopt Ortodox Egyház püspöke vagyok.”

A kolostor egyik kápolnája, az Angyal Kápolna, ami egyben a Keresztút 14. stációja, és a keresztények egyik legfontosabb zarándokhelye, tavaly beomlott, ezért lezárták az építményt.

Antonius arról számolt be a sajtónak, hogy a kopt egyház, mint tulajdonos, szerződést kötött egy építőcéggel a helyreállítási munkálatok megkezdéséről, de az izraeli kormány nem engedélyezte, hogy elkezdjék a restaurációt, ehelyett a saját kezébe vette az irányítást. A püspök hozzátette: az egyház bírósághoz fordul jogainak érvényesítéséért.

A koptok azt állítják, hogy a kolostort a hetedik században adományozta nekik Abd al-Malik ibn Marwan, híres Omajjád-dinasztiabeli kalifa, aki a jeruzsálemi Sziklamecsetet is építtette. Azt azonban elismerik, hogy erről nem áll rendelkezésükre írásos dokumentum, tulajdoni státuszukat bizonyító iratot csak jóval később, 1680-ban kaptak.

A szerzetesek által elszenvedett sérülésekről is készültek videók:

A magyarországi kopt egyház is tiltakozik

A Budapesten élő kopt közösség is tiltakozását fejezte ki a támadás miatt. Magyarország és Közép-Európa Kopt Ortodox Egyházának vezetője, Ava Giovanni püspök közleményében azt írja: “A Közép-Európai Püspökség vezetője, a püspökséghez tartozó papok összessége, valamint a Magyarországon élő koptok határozottan elítélik a borzalmas támadást, melyet az izraeli fegyveres erők intézett a Jeruzsálemben lévő Szultán kopt kolostor ellen. A támadás során brutálisan bántalmazták a kolostorban szolgáló szerzeteseket. A támadás ellent mond minden emberi jogi normának.”

A nyilatkozatban felszólítják a világ kormányait, de főleg a magyar kormányt, az egyiptomi elnököt és az egyiptomi kormányt, hogy fejezzék ki tiltakozásukat az eset miatt.

Forrás: Euronews (képek: Times of Israel)

Iratkozzon fel hírlevelünkre